Pluralisme o cara a cara
{mosimage}El proper 28 de novembre els catalans i les catalanes estem convocats a les eleccions al Parlament. Un exercici de democràcia per a decidir una nova composició de la nova cambra catalana i de la qual en sortirà el nou Govern pels propers 4 anys. Totes les eleccions són importants i és evident que, com deia Joan Fuster, “la política la fas, o t’he la fan”, i és per això que vull utilitzar aquestes línies per a fer una crida a la participació a les eleccions, tot i que sóc dels convençuts que per avançar en la democràcia ens cal, també, més participació cívica i política tot l’any, per tal de cercar respostes i solucions comunitàries útils i possibles a les nostres necessitats col.lectives i personals. Les opcions electorals del 28-N són molt àmplies, reflex del pluralisme polític existent a Catalunya. Però sembla que aquest pluralisme no el volen respectar el PSC i CiU, quan pretenen realitzar en campanya uns cara a cara Montilla-Mas.
En aquest moment, al Parlament català hi ha 6 grups parlamentaris. Aleshores, per quina raó un debat electoral a dos? Ells ho volen justificar per una qüestió de representativitat, doncs bé, cal recordar que el cens electoral provisional –per a les properes eleccions- és de 5.229.651 persones, i que els vots de CiU i PSC sumats van ser 1.731.939 fa 4 anys. És a dir, aquestes dues formacions polítiques no representen el 77 % dels electors i electores, per tant, aquest argument no se sosté per enlloc i suposa negar el pluralisme.
La democràcia suposa, també, igualtat d’oportunitats. Doncs bé, el cara a cara Montilla-Mas va en camí contrari de la igualtat d’oportunitats, per tant de la democràcia. Aquest acord de socialistes i convergents, de fer-se realitat, suposaria un efectiu tracte de favor per a dos dels candidats i les seves formacions polítiques. És a dir, seria una situació de privilegi per a dos i de desigualtat per a la resta. Si Montilla i Mas mantenen la proposta, suposarà donar una patada al pluralisme i la democràcia. Serà un pas enrere en la cultura democràtica d’una Catalunya que és plural. Promoure el bipartidisme limita la participació i empobreix la democràcia, i han de tenir molt present que Catalunya és més que Montilla i Mas. El PSC i CiU han de ser conscients que en aquestes eleccions Catalunya se la juga socialment i nacional. Catalunya no és en blanc o negre, la Catalunya real és de molts colors.
Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i diputat
jordi.miralles@parlament.cat