El Sàhara, una causa justa

El Sàhara, una causa justa

{mosimage}Fa uns quants anys que nenes i nens sahrauís venen a passar l’estiu, amb les colònies solidaries, a Castelldefels i a altres municipis. Aquest és un acolliment a infants d’una causa justa: recuperar la seva terra. L’ocupació marroquina del Sàhara fa més de 30 anys i aquest conflicte ha pres ara noves dimensions, ja que a l’exili inhumà de població sahrauí al desert algerià, cal sumar-hi el sagnant atac de l’exèrcit marroquí a un campament sahrauí a Al-Aaiun.

L’agressió ha mostrat, de nou, la cruesa de les constants i flagrants violacions dels drets humans i la llibertat d’expressió, que el regne alauita està duent a terme amb el poble sahrauí des que Espanya va abandonar el territori a mans del Marroc al 1976.

Feia quatre setmanes que uns 20.000 sahrauís estaven acampats a les afores de la capital del Sàhara occidental, Al-Aaiun, per reclamar ja no només els seus drets com a poble, sinó el que és totalment just: una millora de les seves condicions de vida. El Marroc, però, ha ignorat les seves reivindicacions i ha optat per la repressió i la violència, desmantellant a la força el campament i causant morts, ferits i desapareguts.

No és la primera vegada que es denuncia la repressió a la qual se sotmet als sahrauís i ja és hora que la comunitat internacional, i en especial el govern espanyol, prenguin cartes en l’assumpte de forma immediata i ferma.

El menyspreu del règim alauita a la legislació internacional pel que fa a l’ocupació il·legal i violenta dels territoris del Sàhara Occidental és intolerable i és hora que les Nacions Unides assumeixi, d’una vegada per totes, la garantia dels drets humans a la zona a través de la Missió de l’ONU pel referèndum del Sàhara Occidental, la MINURSO. Caldria, també, la suspensió dels acords preferents de la Unió Europea amb el Marroc, uns acords que estaven condicionats al respecte dels drets humans més bàsics.
El Sàhara és una causa justa que necessita, de nou, la solidaritat de la nostra ciutat.

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i Diputat
jordi.miralles@parlament.cat