Dia Internacional contra la Violència

Dia Internacional contra la Violència

{mosimage} 

El dia 25 de novembre, a l'Institut Les Marines ens vam afegir als diferents actes que es van celebrar a nivell internacional en motiu del Dia Internacional Contra la violència envers les dones. I ens afegíem, també, a la setmana que l'Ajuntament de Castelldefels dedicava a la igualtat de gènere. El que preteníem amb la celebració d'aquest dia és concienciar-nos a tots i totes envers la vulneració dels drets humans que suposa la violència contra les dones.

Aquesta celebració va ser la culminació d'una feina feta durant tot el mes de novembre amb tot l'alumnat i a diferents matèries de cada curs. En aquesta preparació, els educadors i educadores d'aquest jovent ens hem adonat d'una evidència: hi ha molts estereotips i estem carregats de models que dibuixen dones en inferioritat de condicions respecte als homes. Encara queda molta feina per fer si volem aconseguir un món en què dones i homes siguin veritablement considerats en la igualtat, respectant les nostres diferències. Hem de trencar els estereotips i hem de lluitar en contra dels valors d'aquesta societat patriarcal que potencia homes sense sensibilitat i dones preocupades només per la seva imatge. Resta molta feina per fer, per part de l'escola i per part de  les famílies, i  si  ho fem,  el futur serà nostre.
La tarda del 25 de novembre va ser on tots i totes vam fer més palesa la nostra aposta per la no-violència. Tot l'alumnat d'ESO i el professorat va formar al pati el lema NO A LA VIOLÈNCIA. Cada curs representava una lletra i se li havia designat un color. Cada grup, també, amb la lletra que li havia tocat, va escriure uns eslògans que es van llegir mentre escrivíem al pati el nostre lema.

Va ser una tarda entranyable. Tots i totes amb un objectiu comú: denunciar la violència contra les dones. Crec i sento que vam aconseguir un rècord: 300 alumnes, nois i noies dels que a vegades diem que estan perduts, van gaudir amb la formació d'aquest lema. Tots i totes van venir a l'institut amb la samarreta que els havia tocat; tots i totes no van dubtar a treure's l'abric -amb el fred que feia- per lluir el color de la seva samarreta. Perquè tots i totes ens sentíem que érem necessaris per fer una veu comuna i un lema comú.

El fotògraf Ramon Josa, de qui és la impressionant fotografia, va poder gaudir de l'acte. Ell ens va cridar des del terrat del nostre institut com ens havíem de posar: rectes, aliniats, gairebé sense respirar. I per fi, la foto.

Finalment, un altre récord. Un minut de silenci en record a les víctimes que des de principi d'any hi ha hagut al nostre país. I, de la mateixa manera, el nostre alumnat va demostrar respecte, educació i sentit comú: un aclaparador silenci, gairebé impensable quan cada dia els sentim viure en joventut als passadissos de l'institut.

Estic orgullosa de pertànyer a aquest institut. M'identifico amb cadascun i cadascuna dels que el dia 25 vam ser capaços d'unir-nos per reivindicar un NO a la VIOLÈNCIA, que esperem sigui possible.

Convidem a tots i totes a afegir-se al nostre millor desig d'una societat justa, igualitària i sense violència.