Ja són aquí!

Ja són aquí!

{mosimage}El 28-N ha portat la dreta al govern i s’ha obert una nova etapa en la història de Catalunya. Les eleccions al Parlament han suposat la fi d’una etapa de govern plural d’esquerres, que s’obre un període d’involució en temes socials i mediambientals i un nou escenari en les relacions Catalunya-Espanya. Amb Artur Mas, els conservador ja són aquí, ha començat un procés de retorn de les velles polítiques i de retallades socials. El nou govern de Mas és el dels poderosos que l’acompanyen des de lobbies econòmics i mediàtics. Amb l’arribada de la dreta al govern s’imposa el catalanisme conservador, al catalanisme popular. S’imposa el individualisme als drets col·lectius i a la igualtat d’oportunitats. S’imposa les retallades públiques i el suport al sector privat, a l’enfortiment de l’Estat del Benestar. S’imposa la legitimació de les polítiques liberals, des de mitjans de comunicació, a les mesures equitatives a la crisi. Avança el populisme, la xenofòbia i el rol social i ideològic de la jerarquia catòlica. Es dona passes enrere en les polítiques fiscals progressives i els sectors econòmics i financers catalans, s’uneixen al poder econòmic i financer espanyol. Què han de fer les esquerres en aquesta nova situació? No és gens senzill. Serà necessari impulsar de nou cultura unitària, trobar espais per compartir respostes i reflexions i un nou programa comú. Sóc dels convençuts que cal assumir ràpid que són moments d’unitat per a coses concretes i per frenar la involució de CiU, des de l’esquerra plural. El 28-N porta l’esquerra a una fase d’acumular forces i de recomposició social i popular, establint noves aliances -des de la mobilització i la unitat- organitzar societat, fer lluita ideològica i tornar a ser més forts per  tornar a ser alternativa a CiU. Però, a curt termini, les formacions d’esquerres hauran de defensar les conquestes i els avenços de les polítiques dels governs d’esquerres, i aconseguir a les municipals consolidar i enfortir majories d’esquerres, a Castelldefels també.

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i diputat
Jordi.miralles@parlament.cat