Tanquem les nuclears

Tanquem les nuclears

{mosimage}Escric aquest notes al mateix moment que per la televisió passen unes imatges que fan encongir el cor, unes persones que continuen buscant éssers estimats desapareguts com a conseqüència del terrible terratrèmol i el tsunami al Japó, i unes altres persones que passen controls sobre una possible radioactivitat.

Mentre escrit aquesta col·laboració, s’ha donat a conèixer un nou incendi al reactor número 4 de la central nuclear de Fukushima. La situació canvia amb celeritat i les noticies que arriben del Japó són molt preocupants.Desitjo profundament que els tècnics japonesos, que estan sofrint importants riscos radioactius, aconsegueixin refrigerar la central nuclear i que quan vegi la llum aquest exemplar de La Voz de Castelldefels, la situació estigui totalment controlada.

La tragèdia viscuda el país asiàtic confirma de nou, lamentablement, que l’energia nuclear és un perill per a la humanitat. Ara és un moment oportú per a reobrir el debat energètic i discutir sobre les conseqüències de l’energia nuclear. L’energia nuclear era un perill abans de l’accident nuclear al Japó i continua sent un perill ara, per la qual cosa sóc de l’opinió que cal caminar cap a una situació de tancament de les centrals nuclears amb un pla pont que permeti invertir en estalvi i eficiència, subsistir amb energies renovables i que, a la vegada, es plantegin alternatives per als territoris que avui dia viuen al voltant de la producció d'energia nuclear.

El Govern espanyol ha de plantejar un calendari de tancament de les nuclears, amb un pla ambiciós a favor de les energies renovables, així com un seguit de mesures per a la seguretat a les plantes nuclears del nostre país, tal com s’ha acordat a la Unió Europea, i més quan PSOE, PP, CiU i PNB han aprovat -fa poques setmanes- ampliar la vida de les nuclears a l’Estat espanyol.

La incertesa sobre el que succeeix a les centrals nuclears a Japó ens obliga a dosis de prudència. Però una conclusió és clara: els reactors nuclears són intrínsecament perillosos. La industria nuclear ens ha intentat vendre que aquests tipus d’accidents no poden passar amb reactors moderns, però Japó ha entrat en una crisi de conseqüències potencialment devastadores per culpa de l’energia nuclear.
Las energies netes no creen problemes de seguretat nacional. Les energies renovables són netes, segures i sostenibles.

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i diputat
jordi.miralles@parlament.cat