Conseller Boí Ruiz, un perill per a la salut

Conseller Boí Ruiz, un perill per a la salut

{mosimage}Amb el canvi de govern a la Generalitat i el nomenament com a conseller de Salut, de Boi Ruíz, que fins ara havia estat el màxim responsable de la patronal  hospitalària, s’estan proposant i introduint mesures que van en prejudici de la salut pública i del sistema sanitari públic.

El govern Mas anuncia retallades en prestacions, augment en les llistes d’espera, paralització d’obres de nous hospitals i centres d’atenció primària, desgravació de les assegurances privades, nous re-pagaments, precarització de les condicions de treball…

En els set anys de govern d’esquerres es va produir un important increment de recursos i d’equipaments sanitaris. Per justificar les retallades el Govern CiU culpabilitza la ciutadania i les persones malaltes de fer un mal ús del sistema sanitari. El que no diu és que la despesa sanitària a Catalunya està, encara, molt per sota de la mitjana de la UE.

Apareix amb insistència la col·laboració público-privada i l’externalització de serveis, que incrementarà els costos sanitaris. S’anuncien noves exigències en la jornada i condicions laborals al sector, que ja són molt precaritzades. A la baixada del 5% dels salaris cal afegir la restricció o la no renovació de baixes i suplències. Es tancaran i desplaçaran serveis sanitaris, tipus de cirurgies i proves diagnòstiques, amb l’agreujament de les llistes d’espera.

Tots els centres recorreran amb més o menys intensitat al tancament de lo “no urgent” a l’estiu. Tancaran plantes d’hospitals, el que suposarà la no contractació de 1.300 infermeres suplents per al període de vacances i es paralitzen inversions.

El conseller convida la gent a subscriure pòlisses i assegurances sanitàries privades, segons ell per “gastar” menys recursos públics. Però la mesura va acompanyada de la reducció d’impostos com ara l’impost de successions i la desgravació de les mútues sanitàries privades, que reduirà encara més els ingressos públics i, per tant, l’equitat i la garantia del dret als serveis públics i a la salut pública universal.
Aquestes mesures, de no aturar-les, tindran conseqüències molt negatives per als drets i les necessitats de les persones. El que pretén CiU és canviar el model de l’estat del benestar, i substituir els serveis universals i la igualtat d’oportunitats per a la reducció dels serveis públics, la seva mercantilització i privatització, i el retorn a les velles polítiques assistencialistes.

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i diputat
jordi.miralles@parlament.cat