Entrevista a Joan Sau, candidat a l’Alcaldia pel PSC

Entrevista a Joan Sau

Candidat a l'Alcaldia pel PSC

{mosimage}Currículum
Tinc 51 anys i visc a Castelldefels des dels 9. Per tant, aquí he crescut com a persona i aquí he desenvolupat també tota la meva tasca política i cívica. Sóc llicenciat en Dret i màster en Administració Local, he desenvolupat tota la meva vida professional a l'administració pública fins fa dos anys en què vaig assumir el compromís, amb responsabilitat i il·lusió, de ser alcalde de Castelldefels. Mantinc aquest compromís amb la mateixa convicció del primer dia, perquè crec que és un privilegi poder treballar per millorar la qualitat de vida dels meus veïns i veïnes. Em sento orgullós de Castelldefels i el meu objectiu és que tothom ho estigui.

Quina valoració fa del mandat 2007-2011?
En aquests darrers anys hem avançat perquè Castelldefels sigui una ciutat amb uns espais públics millors, amb més oportunitats i amb més benestar per a les persones que hi vivim. Avui en dia són molt poques les persones que dubten que Castelldefels està millor que fa quatre anys. Això no vol dir que ja estigui tot fet, ni molt menys. Encara hi ha feina, però anem ben encaminats. Per això crec que no és moment ni de aturar-se ni de canviar el rumb.

De l'acció de govern que ha estat sota la responsabilitat del seu grup municipal quines accions destacaria?
Com a alcalde sóc responsable de les actuacions que han dut a terme totes les àrees municipals, des de l'educació a la sanitat, des dels serveis socials a l'urbanisme, des de la cultura al turisme i des de la promoció econòmica a les polítiques de joventut o de la gent gran. Totes les àrees són peces bàsiques en el mosaic per fer una ciutat millor. Dit això, tothom sap, perquè no he deixat de repetir-ho en aquests dos anys que porto d'alcalde, que les meves prioritats han estat la neteja i el civisme.  En aquest sentit, em sento satisfet amb les actuacions que han permès millorar l'aspecte dels nostres carrers i places, com l'actuació decidida contra les pintades, la implantació del servei de recollida de mobles vells i restes de poda "Barri Net" i l'aprovació de l'Ordenança del Civisme, que ens permet sancionar les persones incíviques. D’altra banda, també crec que és important destacar la tasca que s’ha dut a terme per construir més centres educatius i culturals.

Quins són els problemes de Castelldefels?
El problema més important que té Castelldefels és el mateix que té el conjunt del país i la major part dels països avançats: la crisi econòmica i l'atur. El fet que l'índex d'atur a Castelldefels estigui per sota de la mitjana catalana i espanyola  no és un consol, perquè darrere dels números hi ha persones i famílies. Per això, i encara que les nostres competències i recursos en aquest terreny són limitats, no podem donar-nos per satisfets mentre hi hagi persones sense feina. Dit això, més que problemes el que  Castelldefels té com a ciutat són reptes. En el tema de la neteja, com deia abans, hem avançat, però hem de continuar treballant perquè no hem assolit l'estat òptim que m'agradaria que presentessin els nostres carrers, un desig que estic segur que la majoria dels ciutadans i les ciutadanes comparteixen. Aquest és el repte i alhora el meu compromís: aconseguir uns espais públics com a lloc de convivència, encara més nets i més segurs del que estan ara. I un altre repte important és millorar la xarxa d'equipaments esportius, que han quedat una mica vorejats perquè aquests anys hem prioritzat els educatius, sanitaris i culturals.

I la seva proposta de solució?
Malauradament, no tinc la solució a la crisi econòmica, la més gran que viu el món en el darrer mig segle. Qui digui que la té, o menteix o és un il·lús. El que podem fer des d'aquesta petita cantonada del món és contribuir a millorar la situació. I a Castelldefels ho podem fer de diverses maneres gràcies al fet que en els darrers anys hem anat sembrant per poder ara recollir els fruïts. Una d’elles ve donada per la universitat i els instituts de recerca que tenim al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels. Hem de ser capaços de consolidar-nos com una de les capitals de la innovació i el coneixement, que és un dels sectors en què s'ha de basar el ressorgiment econòmic a Catalunya i a Espanya. Hem de ser-hi en la millor posició quan això passi, i que aquest posicionament repercuteixi positivament, per les vies de la formació i l’ocupació de qualitat, en la nostra ciutadania, sobretot en els nostres joves.

Un segon camp és continuar avançant en l’objectiu de ser una destinació turística de qualitat. Cal continuar apostant per atraure un tipus de turisme que busca altres al·licients. Hem aconseguit el certificat de Destinació de Turisme Esportiu i ara anem a posar tots els mitjans per ser reconeguts com a Destinació de Turisme Familiar. Aquest és el nostre futur, un futur al qual ha d’ajudar l’obertura del Castell, destinat a ser un element per atraure visitants.

I en tercer lloc, hem de mirar cap a un sector com és el dels serveis a les persones, un sector en què Castelldefels està ben situat. Un exemple és la gran quantitat de residències per a gent gran que hi ha a la nostra ciutat i que són generadores d'ocupació.

Quins suggeriments té per al nostre comerç i la nostra gastronomia?
En aquest camí per consolidar-nos com una destinació turística de qualitat, el comerç i la restauració són els nostres grans aliats. Hem d'anar tots a una, col·laborant com ja venim fent en el marc del Consorci Castelldefels Turisme. Cadascú hem de treballar des del nostre àmbit i jo no defugiré la responsabilitat que tinc com a alcalde.

Un dels meus compromisos és completar aquest espai de centralitat urbana, ple de vida ciutadana i comercial, que hem fet aflorar amb diverses actuacions de millora de l'espai públic i de construcció d'equipaments. És a dir, cal continuar ampliant les zones de vianants al centre, soterrant contenidors i creant aparcaments subterranis. Si vestim un espai urbà atractiu, estimulem que les persones surtin al carrer a passejar, però també a anar de compres o a dinar o sopar en qualsevol dels nostres nombrosos restaurants.

Un altre compromís per afavorir el comerç i la restauració que redundi de manera positiva en el conjunt de la ciutadania és posar en marxa un paquet d'iniciatives (entre les quals es troba la reordenació dels aparcaments o la finalització del passeig marítim) perquè la zona de la platja emergeixi com un nou eix urbà, comercial i ciutadà.

Pensant en una hipotètica coalició, amb qui pactaria?
El meu objectiu és obtenir el suport suficient dels ciutadans i les ciutadanes de Castelldefels per poder dur a terme el projecte de transformació de Castelldefels que vaig iniciar fa dos anys.

Un missatge per a l'electorat
Aquests dos anys de servei a la ciutadania m'han permès marcar-me nous reptes per fer de Castelldefels una ciutat a escala humana, amb més benestar per a les persones que hi vivim, una ciutat que aprofiti les oportunitats que tenim per endavant i que sigui l'escenari d'un bon futur per als nostres fills i filles. Si tenim confiança en les nostres possibilitats i tenim il·lusió, ho aconseguirem.