Pic Carlit

Pic Carlit (2.921 m)

{mosimage}Fa cinc anys vàrem descriure aquí a La Voz l’ascensió al Carlit des del llac de les Bulloses. Ara us descrivim una altra via a aquest pic emblemàtic de la Catalunya Nord, més llarga però que transcorre per paratges menys freqüentats, més solitaris. També per aquesta via passem per un gran llac -el Lanoux- al qual no s’arriba amb cotxe ni té al costat un hotel com és el cas del llac de Les Bulloses, la via més freqüentada. És clar que s’ha de caminar més i superar un desnivell més gran.

{mosimage} 

Època recomanada: Juliol i Agost.
Viatge:  C-32; A-2 fins a Abrera; C-55/C-16 per Manresa, Berga i el Túnel del Cadí; E-9/N-152 fins a Puigcerdà; D-34 fins a Latour-de-Carol; N-20 fins a passar Porta i desviar-se abans del túnel per accedir a Porté-Puymorens. Total: 182 km, 2 h 30 min.
Allotjaments: Diversos càmpings, albergs i hotels a Puigcerdà, per la vall de Carol, al col de Puymorens, a Porté-Puymorens i a Porta: (www.bonkm.com/france/hebergement-france-reservations.php?echos=34068#34068), Tel/Fax: 04 68 04 95 44, www.porte-puymorens.net/index02.htm , www.equi-libre.fr.
Oficines de Turisme:  Oficina de Turisme de Porté-Puymorens: Tel. (0033) 04 68 04 82 16. Oficina Comarcal de Turisme de la Cerdanya: tel. 972 14 06 65
Aproximació en cotxe:
Des de Porté-Puymorens, anem uns 2,5 km per la carretera de la central hidroelèctrica fins a la petita  presa d’El Passet, on hi ha un pàrquing en el qual deixarem el cotxe (1.700 m).
Excursió a peu: Des del pàrquing surt a l’esquerra un camí ample guanyant altura cap a l’ENE. Deixem avall a la dreta els petits estany i refugi de Font Viva (1.900 m, 35 min.). Seguim el sender, que puja fins a enllaçar amb el GR 7, senyalitzat amb blanc i vermell, (2.100 m, 1 h 10 min.), pel qual seguirem pujant suaument fins a la presa de l’estany Lanoux  (2.200 m., 1 h. 40 min). Aquí coincidim amb l’Alta Ruta Pirinenca senyalitzada també en blanc i vermell. La seguim cap a l’altre extrem de la presa, passem pel petit refugi de Gimbarda (2.250 m, 2 h.) i arribem a una bifurcació en la qual agafarem cap a la dreta (SE) pel rec dels Forats. Passem pel petit estany dels Forats (2.457 m., 2 h 45 min.) Ens trobem davant la dreta i descomposta canal per la qual  puja la senda en nombroses ziga-zagues. Després de guanyar una considerable altitud,  sortim del corredor i ens dirigim  a una plataforma situada a la dreta (S) i continuem per una cornisa fins a la bretxa que separa els cims. Amb una fàcil trepada cap al S arribem al cim del Carlit (2.921 m, 4 h 15 min). Magnífiques vistes en totes direccions. Descens per la mateixa via en aproximadament 3 h.  Variant pel descens: Seria molt interessant baixar pel vesant E i que una persona ens esperés amb el cotxe a la presa de l’estany de Les Bulloses. Això escurçaria el descens i ens permetria admirar la magnífica zona de més de 10 llacs propera a Les Bulloses.
Cartografia: Mapa i guia excursionista “Cerdanya”, escala 1:50.000, de l’Editorial Alpina.
Meteorologia: Consultar el Servei Meteorològic de Catalunya (www.meteocat.com; 807 012 012).

Advertiment: Aquesta excursió pot comportar riscos i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Els horaris (que no inclouen les aturades) són estimacions. Cal anar-hi adequadament equipats. Les excursions s’han de començar com més d’hora millor i no s’han d’emprendre si les condicions meteorològiques (i de risc d’allaus en el seu cas) previstes no són bones.