Pic de Perafita

Pic de Perafita (2.752 m)

{mosimage}Situat a la cadena fronterera entre La Cerdanya i Andorra, proper a les estacions d’esquí nòrdic d’Aransa i de Lles, el pic de Perafita és de fàcil ascensió, i més fàcil encara si es passa la nit anterior al refugi dels Estanys de la Pera, contrada pintoresca que val la pena recórrer.

Les vistes des del cim són amples i variades.

 

{mosimage} 

Època recomanada: Estiu

Viatge:  C-32; A-2 fins a Abrera; C-55/C-16 per Manresa, Berga i el Túnel del Cadí fins a l’enllaç amb la N-260, per la qual continuarem en direcció cap a La Seu d’Urgell; passem per Bellver de Cerdanya i Martinet. Passat aquest poble, agafarem a la dreta (N) la LV-4036 fins a Lles. Total: 180 km, 2 h 30 min. Uns tres quilòmetres abans de Lles està el trencall cap a Aransa. Hi ha una estació d’esquí nòrdic a cada un dels dos pobles.

Allotjaments: Oficina de Turisme de Bellver de Cerdanya: Tel. 973 51 02 29;  Refugi de muntanya “Cap de Rec” accessible amb vehicle a la entrada de l’estació d’esquí nòrdic de Lles: http://www.feec.org/refugi-cap-del-rec-0; http://www.capdelrec.es; Refugi de Partida de Prat Miró, a uns 2 km de l’estació d’esquí d’Aransa ‎, sobre el que cal informar-se a l’Ajuntament de Lles, tel. 973515047.

Aproximació amb cotxe: Des d’Aransa seguim la carretera fins a la estació d’esquí nòrdic i continuem per la pista apta per a tota mena de vehicles. A uns 2,5 km es passa pel refugi de Prat Miró (té una part oberta precària) i es continua  uns tres quilòmetres més fins al lloc anomenat “Les Pollineres” on hi ha un refugi  precari, una àrea recreativa amb font (2.130 m). Aquí aparquem.

Excursió a peu: La pista creua el riu, però nosaltres no la seguim, sinó que anem per una altra pista que puja a l’esquerra (NW),  prohibida als cotxes. Hi ha senyals blancs-vermells del GR 11.10, que podem seguir. Arribem al refugi dels Estanys de la Pera (2.335 m, 35 min.). Es tracta d’un acollidor refugi guardat (http://www.feec.es/refugi-estanys-de-la-pera, tel. 628 750 0999. Des del refugi, seguim el sender  GR cap al N, passem per uns petits estanys i arribem al fronterer Collet de Sant Vicenç (2.573 m) amb vistes cap a les valls andorranes. Deixem el GR girant cap al SO per seguir la carena per arribar sense dificultats al pic de Perafita, coronat amb una “escultura” d’un piolet i un rètol. (2.752 m, 2 h. des de Les Pollineres). Podeu baixar pel mateix itinerari de pujada o bé (com varem fer nosaltres) seguint la carena cap al SW (de cara al pic Monturull) fins al  Coll de Claror (2.570 m) i d’aquí baixar cap a l’E sense sender en direcció als estanys i el refugi, al que no és necessari pujar si volem tornar al cotxe. Total entre anada i tornada: 3 h. 30 min. sense comptar les aturades.

Cartografia: Mapa i guia excursionista “Cerdanya”, escala 1:50.000, de l’Editorial Alpina.

Meteorologia: Consultar el Servei Meteorològic de Catalunya (www.meteocat.com; 807 012 012).

Advertiment: Aquesta excursió pot comportar riscos i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Els horaris (que no inclouen les aturades) són estimacions. Cal anar-hi adequadament equipats. Les excursions s’han de començar com més d’hora millor i no s’han d’emprendre si les condicions meteorològiques (i de risc d’allaus en el seu cas) previstes no són bones.