Qu Yuan i el 15-M

Qu Yuan i el 15-M

{mosimage}Fa unes setmanes que el moviment social del 15-M ha abandonat la Puerta del Sol i, en part, la Plaça de Catalunya per reorganitzar-se a les places dels barris o en altres ciutats. Aquestes persones han mostrat la seva indignació pel model de societat que tenim i que, òbviament, admet importants i significatives modificacions. Això m’ha fet recordar la Festa del Barco del Drac, coneguda també com la Festa del Doble Cinc, celebrada a la Xina a finals de maig principis de juny. En aquesta celebració, els xinesos honoren la memòria del poeta Qu Yuan (339-270 a.C.), ministre del País de Xu i un dels grans poetes de la literatura xinesa. A causa d’unes falses acusacions fetes contra ell per uns funcionaris deslleials, va ser destituït pel rei sense contemplacions. Arran d’aquesta injustícia, en Qu va viure exiliat i errabund. Com que era un home compromès i sensible, li sabia molt de greu veure les desgràcies a les quals es veia exposat el seu país a causa del mal govern del monarca. I quan el País de Xu va caure en mans de les tropes dels Regnes Qin, va experimentar un dolor molt profund a l’ànima i, ple d’indignació i tristesa, es va suicidar ofegant-se en el riu Miluo. Segons diu la llegenda, va sacrificar la seva vida per incitar al poble a defensar la seva causa. Davant tan sentida pèrdua, la gent va llençar arròs al riu com a ofrena. A l’igual que molts de nosaltres avui, en aquells dies en Qu estava molt dolgut amb el govern del seu país i va escriure poemes en els quals exposava la foscor, maldat, avarícia i brutalitat dels governants, el quals, com era d’esperar, no el van deixar lluitar per uns ideals polítics que, per a en Qu, es basaven en la recerca de la veritat i la justícia i en l’estimació pel país. Així que, com veieu, el llegat d’en Qu Yuan segueix ben viu i, malauradament, actual.