Govern Mas i la RMI

Govern Mas i la RMI: injust amb les persones, incapaç en la gestió

{mosimage}RMI no són les sigles d’una marca comercial, són les inicials de la Renda Mínima d’Inserció. Segons pot consultar-se a la pàgina web de la Generalitat, “La renda mínima d'inserció (RMI) és una acció de solidaritat de caràcter universal que té com a finalitat el desenvolupament coordinat de les accions destinades a ajudar les persones que no disposen dels mitjans econòmics suficients per atendre les necessitats essencials de la vida quotidiana, mentre se les prepara per a la seva inserció o reinserció social i laboral.” És a dir, qui cobra la RMI és per que ho necessita. Lamentablement, aquest agost, el Govern d’Artur Mas ha pres una nova decisió injusta i errònia. Culpabilitzar les persones perceptores de la RMI (ja ho havien fet abans amb aturats, pensionistes i empleats públics) i fer-los pagar les conseqüències de la crisi econòmica. El Govern Mas s’ha mostrat de nou injust amb les persones (les més vulnerables) i incapaç en la gestió de governar. És més, és injustificable i impresentable la justificació, del canvi en el pagament de l’ajuda, que va fer la vicepresidenta Joana Ortega, que va considerar que alguns perceptors cometen frau, amb 426 euros al mes! Quina barra. Segurament el president Artur Mas i la vicepresidenta Joana Ortega saben bé què vol dir frau per la gent que coneixen bé del Palau de la Música, per la política que CiU ha donat suport (tant quan ha governat el PSOE o el PP) el resultat de la qual han estat els 47.000 milions d’euros defraudats per empreses o el frau a una fiscalitat justa amb l’eliminació de l’impost de successions i donacions. La crítica al Govern Mas no només ha vingut de les persones afectades i de forces polítiques d’esquerres. El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya, format per sindicats, patronals i experts, i reunit d’urgència, va aprovar el 18 d’agost, per unanimitat, un dictamen molt crític amb la reforma dels criteris d’accés al PIRMI impulsada pel govern i aprovada a través de la llei d’acompanyament del pressupost de la Generalitat. Aquesta reforma, diuen, endureix significativament els criteris per accedir a la Renda Mínima d’Inserció.

El CTESC demana al Govern, amb aquest dictamen, que retiri la modificació del PIRMI i no aprovi per decret la reforma que dificulta l’accés a la Renda Mínima a moltes persones que s’han quedat sense feina, i no reben cap prestació econòmica. El dictamen del CTESC alerta sobre el greu impacte social que pot tenir aquesta mesura.

És d’una gran injustícia que quan la crisi econòmica està fent augmentar, significativament, el nombre de persones que tenen dret a percebre aquest ajut establert,  per mirar d’evitar l’exclusió social, porti al Govern de CiU a impulsar la seva modificació.

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i diputat
jordi.miralles @parlament.cat