L’escola Josep Guinovart no té servei regular de transport públic

L'escola Josep Guinovart no té servei regular de transport públic

Després de 7 anys esperant la construcció de la nova escola Josep Guinovart, al cami Fondo de Ca n'Aimeric, les famílies que han d'utilitzar el transport públic per arribar a l'escola s'han trobat amb una desagradable sorpresa. Tot i que s'havia promès que hi hauria una parada d'autobús nova, el cert és que aquesta no té un servei continuat i només fa 6 parades al dia en cada sentit. Aquest servei és totalment insuficient per a les necessitats de tota l'escola (des d’alumnes i acompanyants amb diferents necessitats,  mestres, personal no docent, monitors d'acollida, de permanència, d'activitats extraescolars, personal de cuina, personal de neteja…).

Després de presentar moltes queixes a l’Ajuntament de la nostra ciutat, el passat dia 27 d'octubre, una representació de l’AMPA de l'escola vam anar al ple municipal de l’Ajuntament de Castelldefels, i es va llegir el següent escrit .

{mosimage}Carta al Ple Municipal de Castelldefels
de dijous dia 27 d’octubre de 2011

El Consell Escolar, l’AMPA i els pares i mares de l’escola Josep Guinovart, havent estat informats dels horaris de funcionament de l’autobús públic L-97 a la parada provisional situada al carrer Camí Fondo de Can Aimeric, volem manifestar en el Ple Municipal de Castelldefels:

– Que la proposta de l’Ajuntament de donar servei només 6 parades en cada sentit al dia, no soluciona el problema que tenim per arribar a l’escola. L’escola està oberta de 7:45 a 18:30. Amb aquestes parades no es garanteix el servei dintre d’aquest horari, només es una solució parcial a les nostres peticions.

– El servei d’acollida de l’escola comença a les 7:45 fins les 9:00. No para cap autobús a l’escola dintre aquest horari. Només paren autobusos a les hores d’entrada i sortida de l’escola i de les activitats extraescolars. Les famílies tenen reunions amb els mestres que poden ser a qualsevol hora dintre l’horari escolar. Si els nens es posen malalts dins l’horari escolar, cóm vindran a recollir-los, si no hi ha servei d’autobusos? S’han de portar el seus fills malalts caminant? Amb un servei de parada permanent, com a mínim, cada 30 minuts, les famílies podrien arribar a l’escola si ho necessiten.    

– El personal docent i no docent també ha de fer ús del servei de transport públic per arribar a l’escola. Mestres, monitores d’acollida, de menjador, d’extraescolars, cuiners i personal del servei de neteja han d’arribar a l’escola abans d’obrir les portes o marxar molt després de tancar-les. Com ho faran si no hi ha servei continuat durant tot el dia?

– Des de que funciona aquesta parada provisional davant de l’escola, alguns  autobusos no han realitzat la parada en els horaris indicats. Adjuntem a aquesta carta els resultats d’una enquesta realitzada a les famílies usuàries de l’actual servei de transport públic.

– Som una escola pública, i per tant, necessitem un transport públic per arribar a l’escola, igual que la resta de ciutadans que porten els seus fills a altres escoles i tenen parades durant tot el dia per fer-ho. Per què les famílies de l’escola Guinovart no poden gaudir d’aquest servei? Si la nostra escola està situada en un lloc que, abans de ser construïda, no hi arribava el transport públic, després de la seva posada en marxa, s’ha de garantir per part de l’Ajuntament que tinguem aquest servei.

– Des de l’Ajuntament, se’ns està dient que això és provisional i que es farà una parada en sentit Barcelona a l’Avinguda Constitució, després de la baixada de l’encreuament amb l’Avinguda de la Platja. Aquesta solució és a llarg termini, ja que ni tan sols està inclosa als pressupostos de l’Ajuntament, i seria com a mínim, per l’any 2012. A més, no ens sembla una solució adient, ja que els nens haurien de creuar per una carretera comarcal amb el perill que això suposa i esperar l’ autobús a sobre d’una vorera molt estreta. Antigament ja existia una parada en aquest lloc i es va treure. Entenem que no seria prou segura, si no ho era, per què es farà ara?

– D’aquí a dos mesos, s’obre una nova escola bressol, situada al costat de la nostra escola. Hi haurà més famílies amb necessitat de transport públic i amb uns horaris diferents dels de la nostra escola. Com tenen previst solucionar-ho? Posaran més autobusos? Les famílies hauran d’anar caminant amb nens molt petits de 0 a 3 anys?  

– L’autobús L-95, des de fa poc temps, es desvia del seu trajecte a l’alçada de la UPC, per entrar dins del pàrquing de la universitat, fer una parada i després tornar a sortir i continuar la seva ruta. Es pot desviar el recorregut per entrar a la UPC i no es pot desviar per entrar a una escola? Els universitaris són adults, els alumnes de l’escola i de la casa dels infants són nens, no haurien de tenir, com a mínim, el mateix servei?

– També l’autobús L-95 es desvia un quilòmetre per arribar al CAP de Can Bou. Tant l’escola com el CAP són serveis públics. Ens preguntem: Per què al CAP paren tots els autobusos que passen pel davant i a la nostra escola ni tan sols mentre està oberta?

– Volem fer una proposta. Mentre no es trobi una solució més adient, es podria modificar el trajecte actual de la línia L-97 en sentit Barcelona. Proposem que el tram que va des de la rotonda d’accés a l’escola (Av. Constitució) fins al restaurant “El Sitio” (Av. Constitució), que actualment es fa per l’Avinguda Constitució, es faci pel següent recorregut:
Rotonda Av.Constitució – Camí Fondo de Can Aimeric (fent parada davant l’escola) – Avinguda 309 – carrer Dolors Ibarruri – Passeig de la Ribera – Av. Constitució (El Sitio)
La modificació d’aquest recorregut només suposa un increment de 400 metres i un minut més de temps respecte al trajecte actual. També s’hauria de canviar el sentit de la circulació d’un tram de tan sols 57 metres del Passeig de la Ribera amb el carrer Dolors Ibarruri.

– Volem que aquesta modificació es faci de forma permanent, per tots els autobusos de la línia L-97 en sentit Barcelona, fins que no es faci una parada permanent en un altre lloc més adient per què parin tots els autobusos de la línia L-97.

– Per tot això, el Consell Escolar, l’AMPA i els pares i mares de l’escola Josep Guinovart demanem la solidaritat i la comprensió del nostre Ple Municipal per tal que estudiïn la nostra proposta i s’apliquin solucions a aquest problema.