Apostem per l’autocompostatge

Apostem per l’autocompostatge

Des de l’àrea de Sostenibilitat estem promovent una campanya per a la promoció del compostatge. El compostatge és la transformació de les restes orgàniques (principalment restes de menjar i jardineria) en “compost” o adob per a les plantes. Aquest procés es pot fer una instal·lació específica on es tracten gran volum de residus (planta de compostatge), o bé a petita escala (compostatge domèstic o autocompostatge), al balcó o jardí de casa nostra, dintre d’un compostador, com és al nostre cas. Com a regidor de Polítiques d’Estalvi i Sostenibilitat sóc de l’opinió que campanyes com aquesta són fonamentals perquè pretenen  conscienciar els ciutadans de la importància del reciclatge de  les restes orgàniques com part destacada de la convivència amb el nostre entorn. D’altra banda, aquesta campanya incentiva els participants amb una bonificació del 95% en l'Ecotaxa de residus de jardineria a partir del 2012 i amb un compostador de regal per aprendre a fer adob casolà.

Per què és tan important l’autocompostatge? Doncs, perquè, per exemple, estalviem en aigua de reg (el compost afavoreix la retenció d'aigua a disposició de les plantes) en la compra de bosses d'escombraries; en la compra d'abonaments (amb l'autocompostatge s'obté gratuïtament un abonament 100% natural); en la compra de fitosanitaris (les plantes cultivades amb compost són més sanes i pateixen menys malalties i plagues); en la compra de sacs de terra; i, ben important, en impostos perquè no cal recollir, transportar ni tractar milers de tones de residus. El resultat d'aquest reciclatge és un adob orgànic 100% natural anomenat “compost”. Les deixalles no fan mal olor, les restes es transformen en humus com passa al bosc, per tant l' olor és la característica de la terra humida. Actuacions com aquesta que hem engegat de la campanya de compostatge, en la qual participem l'administració publica i el sector privat, beneficien molt la nostra ciutat i la sostenibilitat del nostre entorn més immediat. No ho dubteu, i apunteu-vos als tallers que l’Ajuntament de Castelldefels organitza (entre el 14 i el 20 de desembre) per aprendre a obtenir compost casolà. Podeu apropar-vos a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament i fer la inscripció.

Amb aquesta actitud, estem fent un gran bé a la societat, a l’estalvi i a la sostenibilitat del medi ambient perquè estem convertint residus en recursos. El 40% dels residus diaris d’una persona són matèria orgànica. Aprofita’ls!