Pic de Subenuix

Pic de Subenuix (2.949 m) i 6 estanys. Per la Vall Fosca

{mosimage}La Vall Fosca, situada al vessant sud de la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici, queda un tant eclipsada per les contrades del mateix parc.

Però, tot i l'explotació hidroeléctrica, alberga espais de gran bellesa: més de 20 estanys i mitja dozena de pics propers als 3.000 m, situats al límit del parc nacional.

Aquesta excursió, una mica llarga, valdria també la pena arribant només fins a la collada dels Gavatxos i fins i tot reduint-la al recorregut dels sis estanys.

{mosimage} 

Època recomanada: Estiu o abans, depenent del desglaç, que varia d'uns anys a uns altres i que als vessants Sud, com és el cas, arriba abans.

Viatge: Amb cotxe: C-32 fins a Sant Boi.- A-2 fins passat Cervera.- L-303 fins a Agramunt.- C-14 fins a Artesa de Segre.- L-512 i C-1412b pel port de Comiols fins a Isona.- C-1412 fins a Tremp.- C-13 fins a La Pobla de Segur.- N-260 fins a Senterada.- L-503 fins a Cabdella. Total: 234 Km, 3 h 30 min. Amb transport públic: http://www.vallfosca.net/altresserveis. php

Allotjaments: http://www.vallfosca.net/?lang=es ; http://www.vallfosca.net/ondormir.php

Aproximació amb cotxe: Des de Cabdella, seguir la carretera que puja a l'embassament de Sallente (5 km).
Aquí tenim dues opcions:
1.- Aparcar a prop de la presa per fer a peu la pujada a l'Estany Gento.
2.- Continuar amb el cotxe per la carretera que voreja l'embassada fins a l'aparcament al costat de la central elèctrica, on hi ha l'estació inferior del telefèric que puja a l'estany Gento. Triga 13 minuts a salvar els 450 m. de desnivell. Més informació a http://www.vallfosca. net/teleferic.php

Excursió a peu: Si no utilitzem el telefèric, recorrem la presa de Sallente (1.770 m) fins a l'extrem E, on continuarem pel sinuós sender que puja a l'estany Gento. Abans d'arribar-hi, recorrem un tros de via per a vagonetes amb alguns túnels. Voregem l'estany pel SW i arribem a l'estació superior del telefèric (2.150 m, 1 h 30 min). Seguim cap al NW fins al Pla de la Cort, on creuem el GR-20 i seguim tot recte fins a l'Estany Tort (2.300 m, 2 h). Seguim el sender, que continua per la vora SW fins a l'extrem NW, on ens trobem amb l'Estany de Mariolo, que vorejarem pel costat NE. De seguida arribem a l'estany Eixerola-de Cubieso, que vorejarem per l'Oest; girem cap al NE, passem per les Basses de Cubieso i arribem a l'Estany de Castieso (3 h 15 min). Deixem per a la baixada l'Estany Morto, que queda a la nostra dreta (Est). Seguim la senda cap al N, deixem a l'esquerra una gran roca i a la dreta una basseta i ens enfilem cap a la Collada dels Gavatxos (2.666 m, 4 h). Des d'aquí albirem cap al N els estanys dels Gavatxos, la part alta de la vall de Sant Nicolau amb els estanys Llong i Redó i els grans cims que ens tapen el circ de Colomèrs. Continuem la pujada cap a la dreta (E) per assolir per la cresta o pel seu vessant S el pic de Subenuix (2.949 m, 5 h). Descendim pel mateix itinerari, fent (si ens queden ganes) un petit desviament per veure l'Estany Morto, per arribar al cotxe en unes 4 hores. Nota: Si utilitzem el telefèric, estalviarem 1 h 30 min en la pujada i 1 h en la baixada, quedant el desnivell total reduït de 1.180 m. a 800.

Cartografia: Mapa-guia excursionista “Sant Maurici- Els Encantats”, escala 1: 25.000, d'Editorial Alpina.

Meteorologia: www.meteocat.com

Advertència: Aquesta excursió pot comportar riscos i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Els horaris (que no inclouen les aturades) són estimacions. Cal anar-hi adequadament equipats. Les excursions s’han de començar com més d’hora millor i no s’han d’emprendre si les condicions meteorològiques (i de risc d’allaus en el seu cas) previstes no són bones.