Ramon Fernàndez Jurado, la Biblioteca de Castelldefels

Ramon Fernàndez Jurado, la Biblioteca de Castelldefels

{mosimage}Fa unes dies van informar-me de la iniciativa a la nostra ciutat: Volem que la Biblioteca es segueixi dient Ramon Fernàndez Jurado, iniciativa que trobareu a la xarxa social (Facebook i Twitter) i que té un blog per poder informar-vos. La iniciativa ciutadana sorgeix davant la decisió de l’equip de govern conservador (PP+CiU) de Castelldefels de canviar el nom de la Biblioteca. Quins motius hi ha per canviar el seu nom? Veiem què diu de la Biblioteca la web de l’Ajuntament? “La Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado és un centre municipal d’accés a la cultura, la informació, l’autoaprenentatge i el lleure (…) La biblioteca porta el nom del poeta Ramón Fernàndez Jurado (1914-1984), ebenista de professió, va ser també, professor de català, castellà i esperanto. El 1983 va ser elegit regidor de Castelldefels i el 1984 diputat el Parlament de Catalunya.” És a dir, la biblioteca porta el seu nom des de la seva inauguració, les Festes de Sant Jordi de 1986. De Fernàndez Jurado podem trobar més informació a pàgines web de la Unió General de Treballadors (UGT), la Fundació Nin i Viquipèdia -entre d’altres- i després de les seves lectures, torno a preguntar-me el perquè de canvi de nom. La informació ens recorda: que va viure a Castelldefels els darrers anys de la seva vida i que va ser regidor a la ciutat; que era poeta (va participar al Grup de poesia ALGA); escriptor en català, castellà i esperanto;un professor de llengua catalana, nascut a Andalusia, exemple d’integració per a continuar fent de Catalunya un sol poble; un home compromès i un defensor de les llibertats; i va ser un referent cultural fonamental a la nostra ciutat. No té cap sentit eliminar el nom de Ramon Fernández Jurado d’una biblioteca que té una història de prop de 30 anys i que és història de la nostra ciutat. El noms de carrers, places i edificis de la ciutat ens parlen del passat, present i futur. Un nomenclàtor divers de persones, llocs i fets…, d’aquí i d’arreu del món que tenen a veure amb les nostres vides i les relacionen a la ciutat. Per exemple, Manuel Girona (1817-1905), que va ser propietari del Castell i va fer construir la Parròquia de Santa Maria, dóna nom a un carrer, i dóna nom a un altre carrer qui la va pintar, Pintor Serrasanta. També el pintor Josep Guinovart, que va viure a la nostra ciutat, dóna nom a una escola de Castelldefels, aleshores per què Ramon Fernández Jurado no ha de continuar donant nom a la Biblioteca.

Un nou edifici per a la Biblioteca -necessària a la ciutat- i un canvi d’ubicació, no són motius per esborrar part de la nostra història. Per això, que soni ben fort el Volem que la Biblioteca es segueixi dient Ramon Fernàndez Jurado, que s’estengui per la ciutat i que l’equip de govern municipal rectifiqui i no torni a posar el peus a la galleda (com tan acostumats ens té en aquest mesos).

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i diputat
jordi.miralles@parlament.cat