Pic de Coma Pedrosa

Pic de Coma Pedrosa

{mosimage}El pic de Coma Pedrosa (2.939 m) és el més alt d'Andorra. Està situat a pocs metres de la frontera amb el Pallars Subirà i a 1,5 km del pic de Medacorba, fronterer amb l'Ariège (França). Les dues vies normals d'ascens ofereixen la possibilitat d'utilitzar un refugi per pernoctar-hi.

La que descrivim aquí, amb un desnivell de 1.380 m, compta amb el refugi guardat de Coma Pedrosa a 2.267 m. L'altre -per la Vall Ferrera i el circ de Baiau-, amb un desnivell de 1.133 m disposa del bon refugi lliure de Baiau, propietat de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), als estanys de Baiau, a 2.517 m.

{mosimage} 

Època recomanada: Estiu. A principis és molt probable que hi hagi neu, sobretot a les canals.
Viatge: C-32. Enllaç C-245 a l'A-2 fins al nus de Cervera. L-311 fins a Guissona.- L-313 i C-1412 fins a Pons.- C-14 fins a Adrall.- N-260 fins a La Seu d’Urgell.- N-145 fins a la frontera d'Andorra.- CG-1 fins a Andorra la Vella.- CG-3 fins a La Massana.- CG-4 fins a Arinsal (230 km, 3 hores).
Allotjaments: www.andorra.ad/    www.andorra.es/
Aproximació amb cotxe:  Des del pobe d'Arinsal, seguir la carretera cap al fons de la vall fins a la pronunciada corba d'accés a l'estació d'esquí inferior d'Arinsal. Aparcar-hi. (1.550 m)
Excursió a peu:
1a part. Des de l’aparcament de l’estació d’esquí d’Arinsal creuar un túnel i situar-se sota un bloc d’apartaments de color verd abandonats i arrasats per una allau. Pujar uns metres pel paraallaus fins trobar l’inici d’una pista amb una tanca. Seguir la pista fins una marcada corba. Deixar a la dreta la pista  i endinsar-se per l’esquerra seguint un corriol. Seguim els senyals blanc-vermells del GR-11. Creuem dos rius per sengles ponts i ascendim per bosc fent ziga-zagues. Sortim del bosc i avancem en un llarg flanqueig fins uns petits aiguamolls. Ataquem la darrera pujada fins el collet de Comapedrosa i, desviant-nos una mica cap a l'esquerra (S), al refugi (2.267 m, 2 h). Hi ha un petit estany al costat.
2a part. Sortim del refugi i retornem al GR-11, que seguirem cap a l'Oest endinsant-nos al fons de la coma. A l'indret anomenat “les Canyorques”, el sender gira cap a la dreta (NNE), passa per unes basses i arriba a l'Estany Negre (2.627 m, 1 h). Voregem l'estany per la dreta (E)  i seguim pel sender la pujada cap al N fins arribar prop de la portella de Baiau, a la qual donarem l'esquena sortint del sender per pujar cap a l'Est per la costeruda i pedregosa vessant  del pic, accedint a la cresta S mol a prop del cim. És, potser, més interessant arribar a la Portella de Baiau per treure el cap sobre el circ i els estanys de Baiau i seguir l'ascensió vorejant el pic de Baiau per accedir a la cresta que uneix aquest pic amb el de Coma Pedrosa i assolir per ella el cim (2.939 m, 2 h des del refugi, 4 h des d'Arinsal). Magnífic panorama en totes direccions, que inclou el massís de la Pica d'Estats, el pic de Sanfons, el Monteixo i altres d’Andorra i el Pallars Sobirà. Torno pel mateix itinerari en unes 3 hores.
Refugi de Coma Pedrosa: 60 places en dues habitacions. Part lliure de 6 places a l’hivern.
Serveis: llum, sanitaris i dutxes d’aigua calenta, llar de foc i estufa de llenya, flassades, lloc per cuinar, àpats, entrepans, amanides i begudes, lliteres, telèfon. Informació i reserves: Telèfon directe: 00376327955  Telèfon del Comú de la Massana: 00376736900
Més informació: http://personales.ya.com/muntanya/articles/comapedrosa.htm
Cartografia: Mapa-guía excursionista “Andorra” de l'Editorial Alpina
Telèfons d'urgències: Socors de muntanya: tel. 112.- Policia: tel. 110.- Bombers: tel. 118
Meteorologia:   www.meteo.ad    www.meteocat.com
Advertència: Aquesta excursió pot comportar riscos i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Els horaris (que no inclouen les aturades) són estimacions. Cal anar-hi adequadament equipats. Les excursions s’han de començar com més d’hora millor i no s’han d’emprendre si les condicions meteorològiques (i de risc d’allaus en el seu cas) previstes no són bones.