“Eurovegas”, no gràcies

“Eurovegas”, no gràcies

{mosimage}En el darrer mesos, l’anomenat projecte empresarial “Eurovegas”, sembla que compta amb el decidit suport del Govern d’Artur Mas, per tal que s’instal·li a Catalunya.

Aquest projecte de l’empresa “Las Vegas Sands Corporation”, consisteix en la construcció i explotació d’un macro-complex de joc i oci, que es vol instal.lar a Catalunya i, en concret a la nostra cormarca, a la zona del Delta del Llobregat.

Pot semblar comprensible que un projecte que promet oferir milers de llocs de treball, amb les xifres d’atur alarmants que patim a Catalunya i Espanya, desperti interès. Però com bé ha dit Justícia i Pau: “L’esforç per crear ocupació i estimular l’economia no es pot fer a qualsevol preu. Cal sempre preservar la dignitat de les persones i vetllar pel seu desenvolupament humà integral”. És a dir, en el terreny dels drets laborals, “Eurovegas” és una destralada als drets dels treballadors i treballadores, i aprofundir en les mateixes relacions laborals que ens han portat a les actuals xifres d’atur, a Catalunya i a Espanya,amb baixa qualitat, baixos salaris, precarietat i eventualitat laboral.

Aquest projecte, desconnectat del context social del nostre país, aprofundiria en un model de desenvolupament basat en l’especulació urbanística i financera, que ha estat la responsable de l’actual crisi. Aquest és un projecte d’oci del joc, vinculat a macrocasinos, porta associat l’augment del blanqueig de capitals, la prostitució, les ludopaties i les màfies.Per això, es pot afirmar que aquesta és una inversió, i un model turístic, amb unes conseqüències que –evidentment- no convenen al nostre país.

D’instalar-se al Baix Llobregat, “Eurovegas” causaria greus impactes ambientals sobre els espais naturals del Delta, els seus aqüífers i generaria un alt consum d’aigua i energia.Afectaria, irreversiblement, el Parc Agrari del Delta del Llobregat, una de les zones agràries periurbanes més eficients d’Europa, tal com diu la Unió de Pagesos.

Aquest projecte rebentaria un model turístic–a continuar desenvolupant- que tingui en compte els valors paisatgístics, culturals, gastronòmics, naturals i socials dela nostra comarca i del país. El suport del govern de CiU al projecte empresarial “Eurovegas” necessita de l’oposició activa de persones i entitats de la nostra comarca (i d’arreu del país). L’impacte social, territorial, urbanístic, mediambiental, turístic i en matèria de vulneració de drets de les persones, ens ha de portar a una ferma oposició cívica i política. El model econòmic, fiscal i laboral,i la trajectòria de les persones o empreses que el promouen, ens han de portar a estendre pel Baix Llobregat que “Eurovegas”, no gràcies.

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i diputat
jordi.miralles@parlament.cat