Pic de la Mainera

Pic de la Mainera (2.906m)

{mosimage}Tornem a la Vall Fosca, per on transcorria l'excursió que varem decriure a La Voz del passat gener per anar al pic Subenuix. La d'avui és més curta i fàcil, tot i que la diferència d'altitud és de només 43 metres. L'itinerari ens permet visitar 4 nous estanys i el bonic refugi Colomina.

Des del cim podrem veure de lluny el Subenuix i més a prop l’elegant pic de Peguera, una privilegiada talaia, especialment cap al Nord, on hi ha el Parc Nacional d’Aigües Tortes i Llac de Sant Maurici.

{mosimage} 

Època recomanada: Estiu o abans, depenent del desglaç, que varia d'uns anys a uns altres i que als vessants Sud, com és el cas, arriba abans.

Viatge: Amb cotxe: C-32 fins a Sant Boi.- A-2 fins passat Cervera.- L-303 fins a Agramunt.- C- 14 fins a Artesa de Segre.- L-512 i C-1412b pel port de Comiols fins a Isona.- C-1412 fins a Tremp.- C-13 fins a La Pobla de Segur.- N-260 fins a Senterada.- L-503 fins a Cabdella. Total: 234 Km, 3 h 30 min. Amb transpor Públic: http://www.vallfosca.net/altresserveis.php Allotjaments: http://www.vallfosca.net/?lang=es ; http://www.vallfosca.net/ondormir.php Aproximació amb cotxe: Des de Cabdella, seguir la carretera que puja a l'embassament de Sallente (5 km). Aquí tenim dues opcions: 1.- Aparcar a prop de la presa per fer a peu la pujada a l'Estany Gento. 2.- Continuar amb el cotxe per la carretera que voreja l'embassada fins a l'aparcament al costat de la central elèctrica, on hi ha l'estació inferior del telefèric que puja a l'estany Gento. Triga 13 minuts a salvar els 450 m de desnivell. Més informació a http://www.vallfosca.net/teleferic. php

Excursió a peu: Si no utilitzem el telefèric, recorrem la presa de Sallente (1.770 m) fins a l'extrem E, on continuarem pel sinuós sender que puja a l'estany Gento. Abans d'arribar-hi, recorrem un tram de l’antiga via per a vagonetes (vestigi de les obres de construcció de la presa de l’estany Gento) amb alguns túnels. Voregem l'estany pel SW i arribem a l'estació superior del telefèric (2.150 m, 1 h 30 min). Seguim cap al NW uns 7 minuts fins que trobem el sender GR 11-20 (senyalitzat amb traços blanc-vermells). El seguim pujant cap a la dreta (NNW). Deixem a l’esquerra un trencall que va cap a l’estany Tort i seguim el GR cap a la dreta (E) fins a prop de l’estany de Colomina, on hi ha el refugi del mateix nom (2.408 m, 2 h 15 min). Continuem pel sender que voreja l’estany per la riba S cap a l’E, passem per l’estany Frescau i per la vora E de l’estany de Mar fins a les Planelles de Mar (2 h 45 min).A l’Est ens queda l’ample coll entre el pic Mainera (N) i la Pala Pedregosa (S). Ens dirigim cap a ell per un incòmode caos de roques. Des del coll (2.722 m) pugem cap al sud per terreny més suau. En el tram superior haurem de trepar una mica evitant alguns passos escabrosos per accedir als dos cims bessons del Mainera (2.906 m; 2 h 15 min des del refugi; 3 h 30 min des de l’estació superior del telefèric; 5 h des de l’embassament de Sallente. Baixada pel mateix itinerari fins a Les Planelles de Mar. Des d’aquí podem seguir pel mateix itinerari de la pujada o bé fer la volta pujant a l’estany de Saburó per enllaçar amb el GR i tornar per la vora NW dels estanys de Mar i Colomina i seguir per l’itinerari de pujada. Cartografia: Mapes excursionistes “Parc Nacional d’Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici” escala 1: 25.000, d'Editorial Alpina.

Meteorologia: www.meteocat.com

Advertència: Aquesta excursió pot comportar riscos i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Els horaris (que no inclouen les aturades) són estimacions. Cal anar-hi adequadament equipats. Les excursions s’han de començar com més d’hora millor i no s’han d’emprendre si les condicions meteorològiques (i de risc d’allaus en el seu cas) previstes no són bones.