Sobre la nova biblioteca

Sobre la nova biblioteca

{mosimage}El proper 23 d’abril, es posarà en marxa la nova biblioteca del carrer Bisbe Urquinaona. Ara a punt d’obrir-se les portes del que sens dubte serà l’equipament cultural més important de Castelldefels, em ve a la memòria tot el camí que fins al passat mes de juny vàrem recórrer per arribar aquest nou equipament cultural que deixàrem enllestit gaire bé en la seva totalitat. Tanta és la il·lusió que en provoca aquest record que no em puc estar de voler compartir amb vosaltres, lectors interessats, al que ha estat un camí apassionant.  Passades les penúltimes eleccions municipals, acordat el pacte de govern de 2007-2011 i constituït el nou equip de govern, la construcció de la nova biblioteca va ser, com a regidor de Cultura que era en aquell mandat, la meva preocupació principal. En l’era del coneixement i la informació la funció de la  biblioteca  és assegurar l’accés lliure i sense límits al coneixement, el pensament, la cultura i la  informació i constituir un instrument bàsic en la lluita per a la igualtat  d’oportunitats. Entesa la  seva importància, calia fixar la seva ubicació i aquesta va ser una decisió senzilla de prendre. Els equipaments, a més a més de donar resposta a les necessitats per a les qual són creades, cal que també ajudin a fer ciutat. En el cas de Castelldefels, una ciutat des del punt de vista urbanístic dual, amb un centre de ciutat compacte i un entorn de ciutat jardí de baixa densitat, calia prendre mesures per potenciar el centre com a ànima de la ciutat. L’acció especulativa de Manuel Girona, a finals del segle XIX, de traslladar el centre de ciutat del que a les hores era la plaça Major a l’actual plaça de l’Església, i que en aquells anys era un solar deshabitat, i el creixement intents de les urbanitzacions que es realitza, molt especialment a partir dels anys seixanta, va  propiciar una ciutat segmentada i dispersa.

L’objectiu dels primers ajuntaments democràtics, a més a més de dotar a la ciutat dels serveis bàsics, va  ser recosir la ciutat donant-hi la coherència urbanística necessària. Amb aquest objectiu, i entre altres accions, s’inicia la peatonalització del centre de la ciutat, començant per l’avinguda Santa Maria. Ara, la ubicació dels grans equipaments, el teatre a la plaça de l’Estació i la biblioteca a l’avinguda Bisbe Urquinaona, venien a completar aquest objectiu.

En el mandat 2007-2011 les qüestions mediambientals tenien un gran pes. La construcció d’un equipament tan important com la biblioteca calia que reunís els màxims requisits de sostenibilitat possibles. Amb aquest objectiu, vàrem demanar l’ajut de l’Estudi Ramon Folch. El fet de treballar amb aquest professionals va ser font de descobertes i nous coneixements que mai no oblidarem. Un altre moment apassionant del procés va ser el disseny del programa d’usos de la biblioteca. Volíem aconseguir una biblioteca que fos de tothom, infants, família, estudiants adults, gent gran…, i dotat de les tecnologies de la informació més avançades. Crec que en bona mesura ho hem aconseguit. La nova biblioteca disposa d’una  bona sala infantil, potenciadora dels futurs lectors. Els joves estudiants gaudiran d’unes sales de treball i d’estudi envejables, els lectors disposaran d’una molt bona col·lecció documental i d’uns espai agradables per poder fruir de la lectura i l’Espai Ramon Fernàndez Jurado en la seva doble condició de sala d’exposicions i sala d’arts escèniques de petit format donarà resposta a les demandes dels consumidors culturals més exigents. Finalment, el 14 d’abril de 2011 vàrem realitzar el darrer pas, l’aprovació del plec de condicions del mobiliari de la biblioteca. Atès que  el maig de 2010 el govern Zapatero va canviar la normativa d’endeutament des ajuntaments, ens vàrem veure amb la necessitat de fer front a la inversió amb recursos  propis. Això no va ser un problema, l’Ajuntament de Castelldefels l’any 2010 va tenir un superàvit de 3.011.701,85 € i tenia un romanent positiu de tresoreria, (estalvi acumulat en anys anteriors) de 8.907.998,30 €. Va ser amb aquets recursos que es va finançar la compra del mobiliari. No cal dir que aquesta gran obra és fruit d’un gran treball col·lectiu: de la voluntat de qui en aquells anys conformàvem l’equip de govern de la ciutat PSC, CiU i ICV-EUiA, dels alcaldes Padilla i Sau i del nou equip de govern, sorgit de les eleccions de 2011, que ha donat les darreres passes per poder posar en marxa la nova biblioteca. Del bon treball de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, de l’arquitecte de l’obre Josep Muxart, autor material de l’obra, amb qui ha estat un plaer poder treballar. Amb el Servei de Biblioteques de la Diputació, amb qui vàrem negociar l’ampliació del fons documental per un import de 252.540 €, la millora dels sistema informàtic per valor de 76.162 € amb la directora de la  que fins ara  era la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado i el seu equip, amb els arquitectes municipals i els tècnics de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament. Sense oblidar el paper protagonista que hi ha tingut, i hi tenen i hi tindran els ciutadans en consultar i utilitzar documents de tots tipus, prendre’n en préstec, participar en les activitats… En una paraula, fer-se-la seva, com ho han fet fins ara.

No hi ha dubte que tots plegats hem d’estar contents de poder disposar d’una molt bona biblioteca. Ara ens toca continuar fent-la servir i llegir i llegir molt. Enhorabona Castelldefels

Joan Lluís Amigó i Carbonell
Va ser regidor de Cultura de 2007-2011