El Piméné

El Piméné (2.801 m)

{mosimage}El Piméné és un dels millors miradors dels Pirineus.

Comparteix amb altres que ja hem ressenyat aquí a “La Voz” el gran panorama sobre el grandiós circ de Gavarnie, en el vessant Nord del Massís de Monte Perdido.

La primera part de l'itinerari transcorre pel fons de la vall d'Estaubé, zona de pasturatge, amb un fons de “tresmils” (pics que superen els 3.000 m d’altitud).

{mosimage} 

Aquesta excursió és un tant exigent, recomanada per a persones amb un mínim d’experiència i forma física. Si restem de l’altitud del cim la del punt de partida, ens dóna un desnivell de 1.133 m, però l’itinerari d’anada fa una baixada d’uns 200 m a partir de l’Hourquette d’Alans. Això afegeix –entre anada i tornada- uns 400 m més; és a dir, haurem de pujar en total més de 1.500 m. És importantíssim menjar i beure aigua diverses vagades durant el recorregut. I recordeu: especialment a l’estiu, cal protegir-se del sol el cap i la pell, i és molt recomanable començar a caminar com més d’hora millor, si és possible a l’alba.

Època recomanada: Juliol.
Viatge: Llarg, d’unes 7 h 45 min. C-32 fins a Sant Boi, A-2 fins a Lleida, N-240 fins a Barbastro, N-123 i A-138 fins a França pel túnel de Bielsa, D173 i D118 fins a Fabian, D929 per St-Lary-Soulan fins a Ancizan; D113 y D918 per Ste-Marie-de-Campan, el Col du Tourmalet i Barèges fins a Luz-St-Sauveur, D921 fins a Gèdre. Total, 426 km.
Allotjaments: Diversos campings, habitacions i hotels a Gèdre i a Gavarnie:
http://ete.gavarnie.com/organisez/se-loger
Aproximació amb cotxe: Travessar Gèdre per la D-921 en direcció a Gavarnie i, després d’una corba a l’esquerra i una altra a la dreta (aproximadament 1 km.) desviar-se a l’esquerra per la D-922, passar per Les Artigues i seguir per la vall de Héas uns 5 km fins a la desviació a la dreta per la estreta D-176 que travessa el riu per pujar uns 2 km fins a l’aparcament del Lac des Gloriettes, on deixarem el cotxe.
Excursió a peu: Sortim de l’aparcament (1.668 m), ens dirigim cap a la presa, la travessem  i seguim pel bon sender de l’Haute Randonnée Pyrénéenne (HRP, senyals blanc-vermells) per la vora W del llac. Davant nostre, al fons de la vall, tenim les crestes del Grand Astazou i la bretxa de Touquerouge amb el Mont Perdut traient el cap per darrera. El sender continua proper al gave (torrent) d’Estaubé, del que després se separa progressivament cap a la  dreta per enfilar-se amb ziga-zagues fins a la Hourquette (coll) d’Alans (2.430 m, 2h 30min). El sender continua pel vesant W del coll baixant uns 200 m fins arribar a un trencall. Deixem a l’esquerra el sender HRP que baixa cap al Refuge des Espuguettes i Gavarnie per seguir el sender que comença una forta pujada amb ziga-zagues d’esquena al circ de Gavarnie, creua la cresta, voreja el Petit Pyméné, puja de nou a la suau cresta i ens porta al cim del Piméné (2.801 m, 4 h 15 min.). Tornada pel mateix itinerari en unes 3 h. Total, unes 7 h 15 min.
Cartografia: Mapa excursionista – Carte de randonnées “Gavarnie-Ordesa”, edició conjunta de l’Institut Cartogràfic de Catalunya y Rando Éditions.
Meteorologia: http://www.meteofrance.com  El juliol  y l‘agost  hi ha informació al dia molt fiable exposada al públic a les Oficines de Turisme, tel. 0033 05 6292 49 10
Advertència: Aquesta excursió pot comportar riscos i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Els horaris (que no inclouen les aturades) són estimacions. Cal anar-hi adequadament equipats. Les excursions s’han de començar com més d’hora millor i no s’han d’emprendre si les condicions meteorològiques (i de risc d’allaus en el seu cas) previstes no són bones.