El Pacte Fiscal és possible

El Pacte Fiscal és possible

{mosimage}La intervenció a la banca espanyola ja és aquí, i ja anirem veient com es va aplicant i quines són les conseqüències que va generant. Diuen que servirà perquè els bancs tornin a donar crèdits als ciutadans i les empreses, però no lliga amb allò que el deute privat és el més gran possible i, per tant, bàsicament servirà per acomodar els seus passius amb uns actius completament desvaloritzats, i la tònica de concessió de crèdits a la privada continuarà sent una quimera i una fal·làcia perversa. Espanya, com a Estat, assumeix un deute que trigarà anys a poder retornar i que per als més centralistes i revisionistes significa la millor excusa per aparcar per sempre més el pacte fiscal que reclamem des de Catalunya, una negociació que continuarà en paral·lel al rescat europeu dels bancs espanyols. Si bé es cert que aquest rescat aportarà "tranquil·litat" al sistema financer de l'Estat, també és ben cert que el debat del pacte fiscal no esperarà a la sortida de la crisi, ja que és un element clau per sortir de la crisi. A Convergència ho veiem i ho defensem així, i és per això que hem engegat la campanya “Ara hisenda pròpia”, una campanya que es vertebra amb les darreres dades oficials actualitzades pel Departament d’Economia de la Generalitat: un dèficit fiscal de 16.400 milions d’euros l’any que, per a cada ciutadà suposen 2.200 euros. Una situació del tot insostenible i de la qual no tenim cap necessitat perquè Catalunya genera prou riquesa com per no haver de patir com ho està fent, amb 45 milions d’euros al dia que se’n van i no tornen. Davant d’aquesta realitat, el nostre model és sortir del règim comú i tenir la caixa i la clau de la caixa, però Catalunya continuarà sent solidària, com ho ha estat sempre. Per tant, el rescat europeu als bancs espanyols no ens hauria de preocupar perquè, insisteixo, els diners per assolir el pacte fiscal ja existeixen i no s'han de demanar a ningú, perquè són els diners dels catalans. I aquí és on s’ha de veure (i s’ha vist) l’honestedat dels nostres líders polítics. La ciutadania catalana ha vist prou bé els esforços del president Mas i del seu equip de govern i, segons les últimes enquestes, gairebé el 70% dels catalans aprova la gestió del Govern.