Rescat per a la banca, els responsables de la crisi

Rescat per a la banca, els responsables de la crisi

{mosimage}De nou, Mariano Rajoy menteix a la ciutadania. Fa uns anys va ser allò de “unos hilillos” amb el tema del Prestige i ara amb el rescat bancari. Fa pocs dies deien que no hi hauria diner públic per a la banca i al mateix temps transferien 6.000 M d’euros del FROB per capitalitzar caixes i bancs (Reial Decret Llei de Reestructuració financera 2/2012). I aquests dies, amb l’esclat de Bankia i l’operació de rescat europeu, a continuat l’estratègia per pretendre enganyar la ciutadania.

Algunes claus per descodificar les seves mentides: els 100.000 milions que es facilitaran a bancs provenen d’un Fons Europeu que s’alimenta de les aportacions dels Estats, és a dir, dels impostos dels europeus, nosaltres inclosos. Els recursos per als bancs es posen a disposició de l’Estat espanyol, mitjançant el FROB, que és un organisme públic, presidit pel sotsgovernador del Banc d’Espanya, i el Govern espanyol serà qui signarà el memoràndum i els compromisos.

Diuen que no hi haurà contrapartides, una nova mentida. Unes dures “contrapartides” socials ja s’han produït: contrareformes laboral, sanitària i educativa, i retallades en despesa pública i en prestacions socials. I també n’hi haurà en el futur. Amb el Pacte Fiscal d’Estabilitat, el Govern espanyol s’ha compromès a reduir el dèficit públic fins el 3% el 2013 que vol dir que haurà de disminuir la despesa pública en 30.000 milions als quals cal sumar els 29.000 que s’han reduït el 2012. L’Eurostat, l’Oficina Estadística Europea que té la darrera paraula sobre els comptes públics dels països de l’euro, ha dit sobre el rescat  que “el crèdit que sol·liciti el Govern espanyol augmentarà directament el deute públic” i que “hi haurà un impacte en el dèficit per la despesa en interès del préstec” I, també, s’ha deixat caure que hi haurà increment de l’IVA, retardar més l’edat de jubilació i retallar prestacions.

El rescat bancari mostra qui són els responsables de la crisi: el sector financer, i no els treballadors ni les polítiques públiques. El rescat bancari capitalitzarà bancs amb recursos públics. I està per veure que contribueixi a reactivar l’economia i l’ocupació. Moltes famílies continuen hipotecades i amb dificultat d’arribar a fi de mes, i les empreses no tenen finançament i no es crea ocupació. I si les famílies i les empreses no es desendeuten, no hi ha sortida a la crisi.

Les solucions no són fàcils, entre d’altres coses, perquè durant 4 anys s’ha negat que el problema estigués en el sistema financer, mentre que per a la majoria s’han retallat drets, polítiques públiques, sous i prestacions, per fer saltar pels aires l’Estat del Benestar.

Jordi Miralles i Conte
diputat i vicepresident del grup parlamentari d’ICV-EUiA
jordi.miralles@parlament.cat