CiU imposa l’euro per recepta i el PP apuja l’IVA

CiU imposa l’euro per recepta i el PP apuja l’IVA

{mosimage}La dreta catalana, CiU, ha implantat, des de juny, que tothom que retiri un medicament o producte sanitari d’una farmàcia amb una recepta del CatSalut ha d’abonar 1 euro.
La dreta espanyola, el PP, apuja l’IVA a partir de l’1 de setembre. Un increment profundament injust i discriminatori, especialment, per a les rendes més baixes i que farà baixar la demanda, aprofundint més la crisi.
La dreta catalana i la dreta espanyola, que governen conjuntament a Castelldefels, van presentar-se a les eleccions dient “que no aplicarem el copagament sanitari (CiU)” i que “no subiremos los impuestos (PP)”. Doncs, han incomplert uns i altres, una mentida de conseqüències negatives per al nivell i qualitat de vida de la majoria de la ciutadania.
La taxa sobre la recepta és un impost sobre la malaltia. Una barrera d’accés a les prestacions que limita el dret a la salut. Es tracta d'una mesura recaptatòria, que no servirà per racionalitzar el consum de medicaments i posa en perill els principis d'equitat i justícia social. A més, a Catalunya, aquest  repagament (ja que la salut la paguem amb el impostos) se sumarà al ja imposat pel Govern del PP.
L’euro per recepta suposa una discriminació per a les persones amb majors problemes de salut, les que pateixen malalties cròniques i/o qualsevol tipus de discapacitat, i perjudicarà més a les rendes baixes, als pensionistes i les persones aturades.
Si els governs d’Artur Mas i Mariano Rajoy volen  recaptar  més  diners, que no els vagin a buscar a les persones malaltes i amb menys ingressos, sinó on hi ha riquesa: als bancs i a les grans fortunes; i a les persones que defrauden i evadeixen impostos.
El dret a la salut i a una atenció sanitària pública universal, equitativa i de qualitat, és un dret de totes les persones.
Les polítiques de CiU i PP aprofundeixen una situació negativa, que no ha fet res més que empitjorar des que governen. Ja hem vist com les dretes: CiU i PP (que són els partits que governen junts a Castelldefels) són profundament insensibles amb les conseqüències per a la majoria de la gent, de les seves retallades i la implantació d’impostos (independentment dels nivells de renda). Però seria un nou error dels governs del PP i CiU que no obrissin els ulls i les orelles al patiment de molta gent i al que els expressen sindicats, organitzacions socials, forces polítiques d’esquerres i la majoria de la ciutadania. Si no hi ha canvis en els seves polítiques, hi haurà més conflicte social.

Jordi Miralles i Conte
Diputat i vicepresident d’ICV-EUiA
jordi.miralles@parlament.cat