Un Elefant a la Cova del Rinoceront

Un Elefant a la Cova del Rinoceront

{mosimage}Avui, com cada dia des de fa ja cinc anys, el tema de conversa i la preocupació inevitables de tothom, a Castelldefels i arreu, és la crisi econòmica. Però, mentre intentem passar aquesta funesta pàgina de la nostra història, la prehistòria truca a les portes de la nostra ciutat. Un grup d’arqueòlegs i arqueòlogues que treballa dins la Cova del Rinoceront, a Ca n’Aimeric, ens informa que està recuperant les restes d’un elefant en molt bon estat de conservació i amb una antiguitat que, en aquests moments, es xifra en aproximadament 100.000 anys. Aquesta cova, que es valora com el jaciment del Plistocè més important del Massís del Garraf, va ser descoberta l’any 2002 i s’està excavant des del 2003.

S’encarrega d’aquesta excavació el Grup de Recerca del Quaternari (GRQ), que és una entitat sense afany de lucre vinculada  al SERP (Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques) de la Universitat de Barcelona, que té com a principal objectiu la recerca científica dels jaciments plistocens amb presència d’humans i carnívors. En els darrers anys, les investigacions s’han materialitzat mitjançant diversos projectes de recerca a la zona del Massís del Garraf-Ordal. Des d’aquest grup es duen a terme estudis sobre la presència dels Neandertals al litoral mediterrani en especial atenció a la seva relació en el territori amb els carnívors. Segons el GRQ, aquest jaciment és únic a Catalunya per les seves característiques i excel·lent estat de conservació.

Com a ciutadans de Castelldefels, el nostre grup municipal (AVVIC)-de bell antuvi, hem de reconèixer que som uns profans, incompetents en la ciència de l’arqueologia- tanmateix estem convençuts de que cal donar suport a aquests treballs de recuperació d’una  part de la nostra prehistòria, de la qual en aquests moments, n’és un referent l’ELEFANT DE LA COVA DEL RINOCERONT, a Ca n’Aimeric, indret que els ciutadans de Castelldefels, amb una lluita aferrissada, van salvar d’esdevenir un parc d’atraccions, El LLAC TROPICAL, en temps de l’alcalde Agustí Marina. Tot recordant aquella campanya i els molts veïns/es que hi van participar defensant un patrimoni de la comunitat, enfrontant-se al govern municipal, donem la benvinguda a l’elefant de la cova del rinoceront, L’ELEFANT DE CA N’AIMERIC.