Aula d’Extensió Universitària Sènior UPC Castelldefels

Conferència “Història de l’aviació catalana. 1909-1936”

El president de l’Aula, el senyor Jaume Tous, va substituir el conferenciant previst, que no va poder assistir per un problema de calendari i va presentar una amena xerrada sobre “Història de l’aviació catalana. 1909-1936”. En un to molt planer, però amb algunes referències tècniques, va posar l’accent en les dones i homes que durant els anys que van des de 1908 fins al desgraciat inici dela Guerra Civilespanyola, van assolir per mèrits propis el prestigi internacional com a pilots extraordinàriament ben qualificats, conqueridors de fites impensables en la seva època. A l’exili, durantla Segona GuerraMundial van ser acollits i aprofitats pels països aliats per portar a terme serveis importants sobretot en l’aeronàutica naval. En acabar la contesa, es dedicaren a la formació de pilots per a l’aviació civil. La majoria no van tornar mai més a Catalunya, i es van quedar als Estats Units, a Anglaterra, a Suïssa…

El conferenciant va acabar donant detalls de l’aviació d’altres èpoques i països, i va explicar anècdotes, experiències pròpies i, fins i tot, algun acudit per ajudar a oblidar la tristesa d’haver perdut, per qüestions polítiques, els coneixements de tantes dones i homes del nostre país, que van ser aprofitats, ben aprofitats, per altres països.

Text i foto: Joan Torné