Insensibles

Escrit aquesta opinió 48 hores després del suïcidi d’una dona a Barakaldo, quan l’anaven a fer fora de casa seva per una execució hipotecària, i 48 hores abans de la convocatòria de la Vaga General del 14-N pels sindicats i centenars d’organitzacions socials. Haver fet fora de casa seva a milers i milers de persones per no poder pagar l’hipoteca o el lloguer, és una mostra de violència del sistema i del poder financer. És molt gros que, cada dia, 102 famílies a Catalunya i 500 al conjunt de l’Estat espanyol se’ls negui el seu dret a gaudir d’un habitatge. És una mostra d’injustícia social que fa pagar les conseqüències de la bombolla immobiliària i de la crisi financera a les persones, en benefici d’una banca que ha especulat amb el dret a l’habitatge i que ha rebut 100.000 milions d’euros de -diner públic- per a ser rescatats. És una mostra evident d’insensibilitat dels responsables polítics del PP, PSOE i CiU que han votat no repetidament al Congrés dels Diputats, des de 2007 fins ara, a les propostes d’ICV-EUiA per a fer front a l’endeutament familiar, a modificar la llei hipotecària i a la dació en pagament. Els insensibles (PP, PSOE, CiU i la Banca) no han prestat atenció a tant patiment com ha fet palès, també, des de fa anys la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Han hagut de ser les mobilitzacions, els suïcidis, les crítiques de la UE i la premsa internacional, la posició crítica de certs jutges i policies… els que els ha fet modificar la posició. Quant trigaran, també, els governs del PP i CiU, i la patronal, a canviar de polítiques que redueixen l’atur, recuperin l’economia i creïn ocupació? Quan de temps continuaran més, tot i la vaga general, amb polítiques fracassades per a les persones i l’economia? Des de l’entrada en marxa de la contrareforma laboral de PP i CiU (fa 8 mesos), els resultats han estat: més persones aturades 824.000 a Catalunya i més de 5,5 milions a Espanya; milers d’empreses tancades; creixement del 53% dels ERO; 230.000 persones sense subsidi o prestació; més desigualtats; més privatitzacions i menys serveis públics…

La societat ha de continuar dient prou a tanta injustícia i insensibilitat de mercats i governs. Frenar –al carrer i a les urnes- a tanta injustícia i insensibilitat de la dreta cap a les persones. Una resposta continuada i necessària perquè es doni un gir a les polítiques d’austeritat dogmàtica –aquí i a Europa- que fa créixer l’atur, enfonsen l’economia i ha generat noves desigualtats.

Jordi Miralles i Conte
Diputat d’ICV-EUiA i excoordinador general d’EUiA