Es presenta el sistema Compoball, liderat des de Catalunya

La planta de Torrelles monitoritza el procés de compostatge amb un sistema pioner al món

Després de 3 anys de R+D+i, la monitorització del procés de compostatge de residus és avui possible gràcies a la investigació i el desenvolupament realitzat per l’equip del projecte Compoball. Setze empreses, entitats i associacions d’arreu d’Europa han estat al darrere del projecte europeu, liderat des de Catalunya per l’empresa IRIS, dedicada a recerca i investigació. La UPC s’ha responsabilitzat del desenvolupament tècnic de Compoball, en estreta col·laboració amb IRIS i amb l’Institut Superior Tècnic de Lisboa. A més, com a socis catalans del projecte, hi han pres part l’Agència de Residus de Catalunya i l’Associació de Plantes de Compostatge de Catalunya.

La coordinadora del projecte, la Dra. Mirta Rodríguez, de l’empresa IRIS, va començar l’acte presentant Compoball, per donar pas a les explicacions tècniques de l’equip d’enginyers i agrònoms com el Dr. Oscar Casas (UPC), director tècnic del projecte; la Dra. Marga López (UPC) i  Carlos Rovira (IRIS). Tot seguit, es va posar a prova el funcionament del sistema Compoball en un entorn real com és la planta de Torrelles de Llobregat, gestionada per l’empresa Metrocompost SA.

La gestió dels residus i el compostatge juguen un paper significatiu tant per a la conservació del medi ambient com la valorització econòmica dels residus. El procés de compostatge converteix un residu en un adob de qualitat. La qualitat del producte final, doncs, depèn de manera crítica de paràmetres com la humitat i la temperatura al llarg del procés i tractament del material. En l’actualitat, a nivell mundial no consta l’existència de tecnologies sense fils capaces de controlar aquests paràmetres en temps real i de manera contínua. Amb l’entrada de Compoball al mercat, la necessitat de poder controlar el procés de compostatge quedaria coberta i el sector obtindria una matèria de major qualitat i, per tant, més competitiva.

Beneficis ambientals

A les plantes de compostatge i ecoparcs metropolitans, els residus orgànics reben un tractament de reciclatge. Gràcies a això, es pot usar la matèria orgànica residual procedent de residus orgànics municipals i residus agrícoles per generar un nou producte –el compost.

El compost fet a partir de matèria orgànica recollida selectivament és un adob orgànic útil en agricultura i jardineria, que contribueix a reduir l’ús de fertilitzants químics. A més, compostar la matèria orgànica evita que se li hagi de donar un tractament finalista amb gran impacte ambiental –deposició controlada o incineració. A les plantes de compostatge se sotmeten els residus a un procés de fermentació similar al que ocorre a la natura, però més ràpid i controlat.

La planta de compostatge de Torrelles de Llobregat processa entre 4.500 i 5.500 tones de residus l’any. En funcionament des del 1997, la planta dóna servei a diversos municipis metropolitans: Begues, Castellbisbal, Corbera, Molins de Rei, Pallejà, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat.

El projecte Compoball està finançat pel Setè Programa Marc de la Comissió Europea i està liderat des de Barcelona per l’empresa IRIS (acord de subvenció nombre 243.625). Per més informació, cal visitar www.compoball.eu