La llengua és nostra

La llengua catalana, com molts altres idiomes del nostre entorn més proper, inclosa la llengua espanyola, tenen el seu origen en el llatí parlat, més conegut com el llatí vulgar. De fet, és a partir del 218 abans de Crist, quan els romans desembarquen a Empúries i quan el llatí, amb diferents peculiaritats i matisos, s’instal·la en tot el territori català. Però no és fins els segle V quan comencen a sorgir, fruit de la descomposició de l’Imperi, les primeres llengües romàniques i, entre elles, el català, on els filòlegs han trobat sempre característiques similars a llengües veïnes, com l’aragonès i l’occità. És a dir, que la nostra llengua materna té ja molts segles d’història.

 

Doncs bé, el català, que ha sobreviscut a fets tan diversos com la invasió germànica (S. V), la invasió musulmana (s. VIII) o la Guerra Civil espanyola, per citar el penúltim del reguitzell de persecucions que ha patit la nostra llengua,  torna a estar en perill. En aquests moments, la incomprensible política que pretén impulsar el govern del Partit Popular que presideix Mariano Rajoy i que compta amb el ministre Juan Ignacio Wert com a principal actor en la lluita contra el model educatiu català, torna a amenaçar la nostra llengua. I amb aquesta fixació per aniquilar el nostre model educatiu, està posant en perill el principal nexe d’integració de tots aquells que, al llarg dels anys, s’han instal·lat al nostre País, procedents de les més diverses cultures.

 És evident que els catalans no podem permetre que, en plena democràcia, amb els drets fonamentals de les persones consolidats i reflectits en lleis i declaracions de tota mena, com la Constitución Española, l’Estatut de Catalunya o la Declaració Universal dels Drets Humans, un senyor que diu defensar els interessos de tothom amenaci de destrossar la història, la tradició i, el que és pitjor, la convivència entre les persones. I tot això sense que qui el mana faci res per aturar-li els peus. Perquè és evident que aquesta reforma no ha pogut pensar-la amb el cap.

Santiago Barona

Grup Municipal CiU