Les “Colles del Baix” al Catalunya-Nigèria

Molta gent sap que els castells van néixer a Valls, que els Minyons són de Terrassa, o que els de Vilafranca fan grans castells. Poca gent sap, però, que a la comarca del Baix Llobregat també hi ha colles castelleres. No són colles de gamma extra, les seves actuacions no es retransmeten per TV3 i no les han convidat mai a una Diada de Sant Fèlix, però això no les hauria de fer menys importants. Són colles que lluiten, dia a dia, per mantenir viu el fet casteller en una comarca amb molt poca tradició castellera i un gran desconeixement de la cultura popular catalana en general.

Són aquestes colles les que ahir van sortir al camp de l’Estadi Cornellà-El Prat a la mitja part del partit Catalunya-Nigèria per formar una gran senyera. Hi van participar les colles de Cornellà, Esplugues, Molins de Rei, Castelldefels, Sant Feliu i l’Hospitalet, que en els darrers anys han integrat la Coordinadora de Colles del Baix Llobregat. També hi van ser presents algunes de les colles en formació que hi ha actualment a la comarca, com ara les de Viladecans, Begues i Sant Vicenç.

Els gairebé 500 castellers van donar la volta al camp abans d’aixecar nou pilars de quatre simultanis, dels quals cinc van desplegar una gran tela groga i quatre en van desplegar una de vermella, per formar, tots junts, una gran senyera, al so de la música del grallers i tabalers de totes les colles, que van tocar plegats. Així, les “Colles del Baix” van aconseguir que la tradició i cultura catalanes fossin també presents a la que va ser una gran festa de la catalanitat.