Skitraces, una app de la UPC per millorar la seguretat a les pistes d’esquí

Geolocalitza els esquiadors a les pistes i envia un missatge d’alarma quan no detecta moviment

L’aplicació per al mòbil Skitraces, desenvolupada a la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), permet la localització dels esquiadors a les pistes i l’avís als familiars o amics en el cas que la persona que esquia no es mogui durant un període de temps determinat.

L’aplicació, disponible per a mòbils iPhone i Android, ha estat desenvolupada per un equip  liderat per Jaume Figueras i Antoni Guasch, del laboratori d’innovació i recerca de la Facultat d’Informàtica de Barcelona de la UPC, l’InLab FIB.

Skitraces geolocalitza els dispositius mòbils de les persones que l’usuari incorpora dins un mòdul d’amics, i li mostra en un mapa de l’estació d’esquí en quina posició es troben en tot moment.

A més, també es pot conèixer la posició a través d’uns indicadors de text, que fan referència, per exemple, a la pista o el telecadira  en el qual es troben. Aquesta informació s’obté gràcies a un mòdul de geocoding invers que incorpora l’aplicació. El geocoding invers converteix una coordenada de posició obtinguda per GPS en una adreça o identificador d’un lloc geogràfic, que és molt més útil.

El sistema Skitraces, destinat a augmentar la seguretat a les pistes, inclou també un mòdul d’alarmes, que envia automàticament un missatge a un conjunt prèviament definit de dispositius mòbils quan l’esquiador no s’ha mogut durant un període de temps determinat. D’aquesta manera, en cas de caiguda, els familiars o amics de l’esquiador reben un avís.

L’aplicació, que també es pot consultar des d’una pàgina web, genera estadístiques i un registre d’activitat de la persona usuària, com per exemple, el perfil d’altura i  velocitat, o la comparació entre els diferents descensos d’una mateixa pista.

Aquesta aplicació es pot descarregar gratuïtament a l’Apple Store i Google Play, i fins ara ja l’usen unes 1.500 persones.  Els serveis i mapes específics de SkiTraces estan disponibles a Europa i Amèrica del Nord. El sistema fa servir la informació geogràfica de l’OpenStreetMap, que conté els mapes de la major part de les estacions d’esquí de tot el món.

El sistema de geolocalització de dispositius mòbils que utilitza Skitraces està basat en TooPath, un sistema online gratuït de localització per a telèfons intel·ligents i vehicles. Aquesta tecnologia ha estat desenvolupada també a l’InLab FIB, un laboratori de recerca que uneix  l’expertesa en geolocalització i dispositius mòbils per al desenvolupament d’aplicacions en diversos àmbits, com ara la logística o l’esport.