Aula d’extensió Universitària Sènior UPC Castelldefels

Conferència, 5 de març de 2013: “Poden ploure granotes?”

Jordi Mazon, Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels

La xerrada va tractar sobre una vintena de preguntes relacionades amb  l’atmosfera i la seva dinàmica. Es va iniciar parlant sobre l’atmosfera, la capa d’aire que envolta el nostre planeta. Dels 1.500 km que s’estima que té de gruix l’atmosfera terrestre, és només en la primera capa, anomenada troposfera, on es produeixen els fenòmens meteorològics. Aquesta capa té un gruix variable, des

d’aproximadament 18 km a la zona equatorial fins als 8 a les polars. Aquesta capa concentra el 70% de la massa de l’atmosfera. Un cop vist quina és la capa d’interès meteorològic, el segon punt important de la xerrada va ser definir el concepte de pressió atmosfèrica, és a dir, la força que la columna d’aire exerceix sobre un metre quadrat a la superfície terrestre. Per il·lustrar la gran força que l’aire exerceix, es desenvolupen petites demostracions realitzades amb material senzill i a l’abast.

Un cop definits aquests dos conceptes clau, què és l’atmosfera i la pressió atmosfèrica, es van respondre la resta de qüestions relacionades amb l’atmosfera: què és un tornado, per què les baixes pressions porten temps insegur i els anticiclons temps estable, per què els ocells volen baix quan s’acosten tempestes i alt quan fa bon temps…,  entre d’altres que van interessar molt els assistents que, com sempre van “bombardejar” el conferenciant amb una gran quantitat de preguntes.

 

 Joan Torné Ahicart

Foto: Jaume Tous Canuda