Estanys de Baborte, Sotllo i Estats

Aquesta vegada no proposem l’ascensió a un pic, sinó un recorregut d’estanys d’una gran bellesa. Anotem, però la possibilitat d’afegir-hi la pujada al pic de Baborte (2.929 m) des del coll del mateix nom. Això suposaria augmentar el desnivell en 333 m. En aquest cas, hi ha la possibilitat de dividir la excursió en dos dies dormint al refugi lliure de Baborte (de la FEEC). Com en altres ocasions, recomanem fer el recorregut per les zones dels estanys sense pressa, cercant les diverses perspectives per gaudir-ne. No cal dir que s’ha de triar un dia serè o poc ennuvolat.

Època recomanada: Finals de la primavera i estiu.

Viatge: C-32 fins a l’enllaç de Sant Boi; A-2 fins a la sortida 517; L-303 fins a Agramunt; C-14 fins a Artesa de Segre; L-512 i C-1412b pel Port de Comiols fins a Isona; C-1412 fins a Tremp; C-13 fins a La Pobla de Segur; N-260 fins a Sort; C-13 fins a Llavorsí; L-504 fins al desviament per la L-510 fins a Àreu. Total: 260 Km, 3 h 30 min.

Allotjaments: http://www.vayacamping.net/camping/pica-destats http://www.hotelesbaratos.com/areu-lleida         http://www.guiacampingfecc.com/lleida/vall.ferrera/         http://www.refugivallferrera.com/catala/home.htm

Aproximació amb cotxe: Des d’Àreu, seguim per la pista forestal -transitable únicament a l’estiu- que remunta la vall. Als 11,3 km arribem a  l’àrea anomenada la Molinassa, pocs metres abans d’una cadena que tanca la pista.  Podem deixar el cotxe a l’espai habilitat per aparcament (1.734 m).

A peu: Un rètol ens indica el camí HRP que comença travessant el riu per una palanca i segueix cap a l’WNW. Per una altra palanca travessem el barranc de Sotllo. Arribem a un trencall (1.783 m, 30 min., rètol indicador). Anem pel camí de la dreta que comença a enfilar-se. Trobem una altra cruïlla (rètol indicador, 1 h). Seguim pel camí de la dreta cap al nord. Passem per la cabana de Bassello, seguim cap al N, després cap al NE per un fort pendent. Arribem a un collet (2.357 m, 2h) prop del desguàs de l’estany de Baborte. El voregem per la riba E. per arribar al refugi lliure (2.389 m, 2h 35min). Darrere del refugi l’itinerari està reforçat amb fites. Una mica més endavant deixem a l’esquerra l’itinerari HRP que continua cap a l’W i girem cap a la dreta (N i després NE) passant per diversos estanyols i l’Estany de Baborte de Dalt. Seguim cap a l’E i finalment al NE per arribar al Coll de Baborte (2.596 m, 3 h 30 min), sostre de l’excursió, amb una magnífica vista d’estanys i pics de més de 3.000 metres, entre ells la Pica d’Estats, sostre de Catalunya. Als peus, els estanyols de la Coma de Sotllo. Hi baixem, els recorrem i seguim baixant cap a l’ESE a l’Estany de Sotllo. Aquí trobem un altre camí que seguim cap a l’esquerra (NNE) per pujar 120 m fins a l’Estany d’Estats, amb un magnífic panorama cap a la Pica d’Estats. Tornem enrere pel sender, passem per la vora W de l’estany de Sotllo, pels plans de Sotllo i els de Socauba, i baixem al Refugi de Vallferrera i al parking de La Molinassa. Total, entre pujada i baixada (sense comptar les aturades ni els recorreguts extres), unes 6 hores.

Cartografia: Mapa – guia excursionista “Pica d’Estats/Mont-roig”, E-25, escala 1/25.000, d’Editorial Alpina.

Meteorologia: Consultar el Servei Meteorològic de Catalunya (www.meteo.cat.).

Advertència: Aquesta excursió pot comportar riscos i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Els horaris (que no inclouen les aturades) són estimacions. Cal anar-hi adequadament equipats. Les excursions s’han de començar com més d’hora millor i no s’han d’emprendre si les condicions meteorològiques (i de risc d’allaus en el seu cas) previstes no són bones.