La UPC acosta vuit projectes empresarials a un grup d’inversors internacionals

Una desena d’àngels inversors de la Gran Bretanya, França, Bahrain, Luxemburg i Portugal i 40 d’espanyols coneixeran els projectes ideats pels emprenedors de la UPC que necessiten capital per dur a terme el seu projecte. Serà a l”Investor’s Day’ del dia 8 de març, al Rectorat.

El proper 8 de març, vuit empreses de base tecnològica sorgides de la Universitat Politècnica de Catalunya  BarcelonaTech (UPC), dels sectors de la informàtica, el multimèdia, la biotecnologia, l’òptica i la gestió de l’aigua, presentaran el seu projecte empresarial davant d’una desena d’inversors internacionals i de 40 inversors espanyols. Aquests inversors són financers i empresaris provinents de la Gran Bretanya, França, Bahrain, Luxemburg, Espanya i Portugal. La presentació tindrà lloc a partir de les 9.30 h a la Sala de Juntes del Rectorat (c. Jordi Girona, 31. Barcelona), en una jornada –Investor’s Day– organitzada pel Programa Innova de la UPC i la qual s’emmarca dins d’una actuació finançada pel Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme a través del Programa Emprendemos Juntos.La finalitat d’aquest espai de trobada entre emprenedors i possibles inversors és aconseguir aixecar finançament privat per als vuit projectes d’empresa, que han estat seleccionats pel Programa Innova per la seva viabilitat i possibilitats de creixement. Durant uns mesos els emprenedors han rebut sessions de formació (Venture Academy) per adquirir experiència en l’àmbit de la gestió empresarial i per poder millorar el model de negoci.

El dia abans de la presentació, els emprenedors tindran l’oportunitat de passar una jornada de treball amb els inversors, de coaching personalitzat i networking i perquè els aportin valor de cara a la presentació final. En el decurs de l’Investor’s Day, els emprenedors tindran 8 minuts per presentar la seva idea de negoci als possibles àngels inversors. En finalitzar la trobada, es premiarà el projecte amb més potencial d’inversió. En total, es presentaran sis spin-off i dues start-up:

Betterways, les millors solucions en informació del trànsit. És una spin-off sorgida del grup de recerca en Programació Matemàtica, Logística i Simulació (PROMALS) la UPC i constituïda per l’emprenedor Pablo Barceló. Comercialitza un software per oferir les millors solucions en informació del trànsit urbà, gestió del trànsit i planificació de flotes. Ofereix informació a temps real i predicció de l’estat de trànsit tant de la xarxa global, com de cada carrer, permet conèixer les rutes òptimes, gestionar el trànsit per evitar congestions i planificar flotes.

Subtilis Biotecnology, implants ossis d’última generació. Amb els investigadors David Pastorino, Xavier Gil i Pau Ginebra al capdavant, aquesta és una spin-off centrada a transferir els resultats del grup de recerca de Biomaterials, Biomecànica i Enginyeria de Teixits (BIBITE)al mercat, en l’àmbit d’implants ossis d’última generació. Un dels materials que comercialitzaran és el basat en ciments de fosfat de calci amb propietats biològiques inherents i un sistema d’alliberament de fàrmacs. Es tracta d’un material capaç de facilitar i fins i tot induir processos biològics que s’acabin materialitzant en la substitució de l’ós perdut.

ObsTech, l’ús de telescopis a través d’Internet. La spin-off neix del Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6) i comercialitza l’ús de telescopis de gran qualitat que funcionen per control remot a través d’Internet per a l’observació del cel. El responsable de l’empresa és l’investigador Santiago Royo.

Talaia Networks, monitoratge del tràfic de dades. Aquesta spin-off sorgida del Departament d’Arquitectura de Computadors de la UPC la lideren els investigadors Pere Barlet, Josep Sanjuàs i Josep Solé Pareta. L’empresa comercialitza un nou producte de monitoratge de tràfic d’Internet que permet als operadors de comunicacions visualitzar l’estat de la seva xarxa i accelerar la localització i resolució d’incidències de funcionament.

MediaTG, la distribució segura de continguts multimèdia. Es tracta d’una iniciativa de Jaime Delgado i Silvia Llorente, investigadors del grup d’Aplicacions Multimèdia Distribuïdes de la UPC. A través d’aquesta spin-off ofereixen MIPAMS, una plataforma software amb mòduls per a la gestió i distribució segura de continguts multimèdia, amb la qual les empreses digitals poden posar en marxa serveis per als seus clients de forma fàcil i ràpida.

AQUA.abib, sistema econòmic per dessalinitzar aigua del mar. Es tracta d’una spin-off que ofereix un sistema per destil·lar l’aigua del mar i el tractament d’aigües residuals a partir d’energia solar. El sistema està pensat per a països molt secs i aconsegueix un estalvi d’energia d’un 20% respecte a la tecnologia actual basada en osmosis inversa. El responsable del projecte és l’investigador Angel Bosch, de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona de la UPC.

Justinmind, una plataforma per simular aplicacions web i mòbils. Pau González i Xavier Renom, enginyers de telecomunicació per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona i l’Escola Universitària Politècnica de Mataró, respectivament, són els fundadors d’aquesta start up, en la qual ofereixen simular solucions de software abans de la seva producció per reduir costos en el desenvolupament de projectes. Proporcionen una plataforma per definir i validar aplicacions web i mòbils mitjançant prototips, abans de començar-los a programar. Amb oficines a Barcelona i San Francisco, Justinmind té més de 2.000 clients i 100.000 usuaris repartits en 200 països. Entre els seus clients destaquen Google, la NASA, el Departament de Defensa dels Estats Units, la Reserva Federal dels Estats Units, el Govern d’Àustria, Oracle, AT&T, PayPal, Dell i Bloomberg.

Infantium, un entorn virtual per despertar la intel·•ligència infantil amb el joc. Aquesta start-up l’ha constituït Karen Màrquez i Daniel González, aquest darrer alumni de la UPC, que han desenvolupat una plataforma d’aprenentatge adaptatiu per a nens de 0 a 6 anys. Aquest entorn virtual educatiu serveix per monitoritzar els infants com juguen. A partir de les dades recollides, fa recomanacions de jocs per millorar el desenvolupament cognitiu de l’infant, de manera que permet estimular l’adquisició de competències en les àrees de la lògica, pensament simbòlic i llenguatges. L’avantatge d’aquesta plataforma és que personalitza l’aprenentatge al ritme i la velocitat que cada infant necessita. Més informació:

La UPC és la primera universitat de l’Estat en creació d’spin-off. En els darrers anys ha creat 247 empreses de base tecnològica i té participació en 19 empreses.