La UPC se situa en el lloc 47 del món en Enginyeria Civil i Estructural i entre les universitats ‘Top 200’ en cinc àrees més del rànquing QS

La UPC es posiciona en el lloc 47 del món del QS World University Rankings by Subject en l’àrea d’Enginyeria Civil i Estructural. En aquest mateix rànquing se situa entre les universitats ‘Top 200’ en cinc àrees més. També és la primera europea i se situa entre les 20 primeres del món en producció científica en Matemàtiques i Ciències de la Computació, segons el CWTS Leiden Ranking 2013. Així mateix, la UPC ha millorat el posicionament en altres classificacions nacionals i internacionals publicades recentment.

La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) ha millorat la seva posició respecte a edicions anteriors en les últimes classificacions publicades durant els mesos de maig i abril d’enguany. És el cas de l’edició de 2013 del QS World University Rankings by Subject,  que es va fer pública el 8 de maig.  Aquest rànquing posiciona les 200 primeres universitats del món per camps en funció tant de la seva reputació com de la producció i l’impacte científic. De 2.858 universitats analitzades, només 678 s’han posicionat en un o un altre dels camps, entre les quals només hi ha 17 universitats espanyoles.

La UPC apareix posicionada en sis dels camps analitzats, destacant en l’àrea d’Enginyeria Civil i Estructural com la 47a universitat del món i la primera a Espanya i  a Catalunya.

En l’àrea d’Enginyeria Elèctrica i Electrònica i en la d’Estadística i Investigació Operativa, la UPC se situa en el rang 51-100. És a dir, entre les 100 primeres del món, i també com la primera espanyola i la primera catalana.

També es posiciona en el rang 101-150 de la classificació mundial en les àrees de Ciències de la Computació i Sistemes d’Informació, d’una banda, i en la de Matemàtiques, de l’altra. En la primera àrea se situa com a la primera espanyola i la primera catalana, mentre que en la de Matemàtiques, la UPC es la primera politècnica del sistema universitari estatal.

En l’àrea d’Enginyeria Mecànica i Aeronàutica, la UPC apareix en el rang 151-200 d’aquest rànquing, que considera, entre altres indicadors, la reputació de la universitat tant entre acadèmics com en el mercat laboral i el nombre de citacions per document. Pel que fa als indicadors bibliomètrics, la base de dades que utilitza és l’Scopus.

Aquestes dades confirmen que la UPC millora en la classificació respecte l’edició anterior del QS World University Rankings by Subject en quatre de les àrees esmentades, i es posiciona com la primera universitat de l’àmbit estatal, compartint posició amb la Universitat Politècnica de València (UPV) en el cas de l’Estadística i Investigació Operativa.

La primera europea en producció científica en Matemàtiques i Ciències de la Computació

D’altra banda, la UPC destaca com la primera universitat europea i la vintena del món en producció científica en el camp de les Matemàtiques i de les Ciències de la Computació durant el període 2008-2011 al CWTS Leiden Ranking 2013. Aquest rànquing mesura la producció científica de les 500 universitats del món amb major producció científica a la base de dades Web of Science. L’editor d’aquesta classificació és el Centre for Science and Technology Studies (CWTS) de la Universitat de Leiden (Holanda).

En la classificació general del CWTS,  que utilitza un conjunt d’indicadors bibliomètrics (recerca publicada) per mesurar  l’impacte acadèmic i el grau de col·laboració científica de les universitats, la UPC se situa en el lloc 297, millorant també la seva posició respecte l’edició anterior (la 328).

Capdavantera a Espanya en el rànquing de l’I-UGR

D’altra banda, la UPC ha continuat liderant els camps de les Enginyeries i les Matemàtiques durant el decenni 2003-2012, en la darrerra edició del Ranking I-UGR de Universidades Españolas según Campos y Disciplinas Científicas. En el mateix període, també encapçala la classificació en cinc disciplines, que són: Arquitectura; Automàtica i Robòtica; Enginyeria Civil; d’Enginyeria Elèctrica i Electrònica, i Telecomunicacions.

Pel que fa al quinquenni 2008-2012, també contemplat en aquest rànquing, la UPC obté la primera posició en el camp de les Enginyeries i en les disciplines d’Automàtica i Robòtica; d’Enginyeria Civil; d’Enginyeria Elèctrica i Electrònica, d’Enginyeria Industrial i de Telecomunicacions.

A més d’encapçalar el sistema universitari espanyol en els camps i les disciplines esmentades, la UPC se situa com la primera catalana en les disciplines d’Informàtica i d’Estadística durant el període 2008-2012, en les qual es posiciona també, juntament amb la disciplina de Geociències, com la primera politècnica estatal.

La del 2013 és la quarta edició del Ranking I-UGR, conegut en les dues primeres edicions com a Ranking ISI de las Universidades Españolas i que elabora la Universitat de Granada (UGR). Publicat el 22 de maig, aquesta classificació abasta institucions públiques i privades i es fonamenta en la recerca que es publica a les revistes internacionals de major impacte i visibilitat. Les bases de dades bibliogràfiques de referència que utilitza són les de Thomson Reuters (anterior ISI), Web of Science i Journal Citation Reports.

Aquest rànquing posiciona les institucions a partir de dos paràmetres: la classificació temàtica (organitzada a partir de 12 camps i de 37 disciplines científiques) i la classificació temporal, que considera el darrer decenni (període 2003-2012) i un període de cinc anys (2008-2012).

Respecte l’edició anterior, la UPC encapçalava el camp de les Enginyeries en els dos períodes contemplats; de 2007 a 2011, d’una banda, i del 2002 al 2011 de l’altra, durant el qual va liderar també el camp de les Matemàtiques.

Lideratge estatal en Enginyeria, també en el rànquing URAP

La UPC destaca també en l’Enginyeria en un altre rànquing internacional, el University Ranking by Academic Performance (URAP), que valora les publicacions i el  rendiment acadèmic de 2.500 centres d’educació superior de tot el món. El rànquing ofereix una classificació general i cinc més per àmbits: Enginyeria; Agricultura i Ciències Mediambientals; Medicina Clínica; Ciències de la Vida i Ciències Naturals. En la classificació de l’Enginyeria, la UPC se situa en la posició 109 del món i en la primera de l’àmbit estatal. En aquesta relació ha millorat 20 posicions respecte l’edició anterior, en què se situava com la 129 universitat del món i la segona estatal, per darrera de la Universitat Politècnica de València.

Pel que fa la classificació general de la URAP, la UPC ocupa la posició 393, davant la posició 430 que ocupava en l’edició anterior.

Entre les deu primeres facultats del món apareixen les universitats de Harvard, dels Estats Units (EUA); de Toronto (Canadà), de Johns Hopkins (EUA), d’Stanford (EUA); de California Berkeley (EUA); de Michigan Ann Arbor (EUA); d’Oxford (Regne Unit); de Washington Seattle (EUA); de California Los Angeles (EUA) i de Tokio (Japó).

Lideratge en quatre titulacions d’Enginyeria al rànquing d’El Mundo

Pel que fa a les titulacions universitàries d’Espanya, i segons l’edició 2013-2014 del Ranking El Mundo, 50 Carreras, la UPC també millora posicions, ja que ocupa el primer lloc en quatre de les classificacions, una més que en l’edició anterior. Concretament, lidera les titulacions d’Enginyeria Elèctrica, d’Enginyeria Mecànica,  d’Enginyeria Química i d’Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació.

Aquesta relació de les millors facultats i centres docents estatals on estudiar les 50 titulacions de Grau més demandades està elaborada pel diari El Mundo. A partir de les posicions obtingudes a les titulacions, aquest mitjà realitza també un rànquing general d’universitats espanyoles, en el qual la UPC manté el seu posicionament respecte l’edició anterior com la sisena universitat de l’àmbit estatal, la segona politècnica estatal i la tercera del sistema universitari català.

A la Sala de premsa es pot observar les posicions i l’evolució de la UPC en les taules que fan referència als rànquings esmentats:

https://ediciosaladepremsa.upc.edu/al-dia/mes-noticies/en-el-lloc-47-del-mon-en-enginyeria-civil-i-estructural-i-entre-les-universitats-2018top-2002019-en-cinc-arees-mes-del-ranquing-qs/

+ enllaços:
Rànquing QS:
classificació de les universitats estatals en tots els camps analitzats http://www.topuniversities.com/subject-rankings

Rànquing I-UGR 2013: http://sci2s.ugr.es/rankinguniversidades/index.php.

Comparativa per universitats i comunitats autònomeshttp://sci2s.ugr.es/rankinguniversidades/amedida.php

Tots els posicionaments d’una universitat concreta: http://sci2s.ugr.es/rankinguniversidades/perfil.php

‘Ranking El Mundo. 50 Carreras’: https://acceso360.acceso.com/upc/es-ES/?mod=TrackingPressViewer&task=default&external=1&companyNewsId=167175470&sig=37997028e4a3e63d1cde4c8b408842a3f804c0dd3b6a9c97999c294b278a1fe7

Rànquing URAP: http://www.urapcenter.org/2012/index.php

Rànquing CWTS Leiden: http://www.leidenranking.com/

Observatori de Rànquings de la UPC: http://www.upc.edu/ranquings