PELL DE BRAU

Sembla que l’ofensiva contra el procés sobiranista a Catalunya no té aturador. Com la cèlebre peça de Ravel, és un crescendo i hem arribat a un punt en què tot s’hi val: ja no importa travessar segons quines línies vermelles, un cop perduda definitivament tota l’ètica en el bàndol mesetari. A l’hora d’escriure aquesta columna, acabem de saber que el TC (Tribunal Constitucional) deixa en suspens la declaració sobiranista del Parlament de Catalunya. Per primera vegada en democràcia, se suspèn una declaració parlamentària encara que el TC té cinc mesos per resoldre si aixeca o manté la suspensió. No deixa de ser insòlita, a banda de molt greu, aquesta situació encara que del tot previsible. La “por” que mostren els detractors no ja de la independència de Catalunya, sinó del simple fet de convocar la consulta legal sobre el dret a decidir, és ja irracional. L’encaix de Catalunya en l’Estat espanyol, ja sigui federal, confederal o de sobiranies veïnes, no és una qüestió inventada fa quatre dies per guanyar eleccions. És una qüestió més que centenària que, actualment, preocupa a un amplíssim nombre de catalans que reclamen cada dia més una solució definitiva. El sentiment independentista (res)sorgit en el cor de la societat va a més, ultrapassa la política, i gran part de “culpa” la tenen els que s’hi posen d’esquena. La mentalitat “imperial” que sempre han demostrat els governs centrals,  i que ha arrelat al llarg dels segles en l’ànima de moltes persones “de bona voluntat”, fa que es produeixin (i tolerin) declaracions tan aberrants com les de Maria Dolores de Cospedal y Javier Mariscal, els comentaris delirants d’Antonio Lobato o els reportatges tan immorals de Telemadrid en què s’identifica els dirigents catalans amb aquells nazis o estalinistes els crims dels quals van causar tant de mal i horror a la humanitat. Banalitzar el nazisme o l’estalinisme o fer-ne un ús totalment pervers és propi de gent de molt mala estofa, es diguin com es diguin. I molt em temo que això no ha fet més que començar. Pena de pell de brau…!