Al Montseny: Les Agudes (1.706 m) i/o el Turó de l’Home (1.708 m)

Una excursió de només un dia (amb viatge en cotxe inclòs) relativament fàcil al magnífic parc natural del Montseny, declarat Reserva de Biosfera per la UNESCO.  Té un gran interès biològic i paisatgístic pel seu caràcter de síntesi de paisatges de l’Europa occidental: a les zones més baixes, vegetació mediterrània -amb alzinars, suredes i pinedes-; a les zones intermèdies, domini de les rouredes i fagedes i dues petites avetoses –per una d’elles passa el nostre itinerari- pròpies de les regions centreeuropees; i als cims, matollars i prats propis de les zones més nòrdiques. I gran varietat de plantes herbàcies amb vistoses flors, inclosa una saxífraga endémica, la Segimona (Saxífraga veyredana Luizet).

Època recomanada: De Maig a Agost (verdor i flors) i de mitjans d’Octubre a mitjans de Novembre (fagedes amb els colors de la tardor).

Viatge: C-32 i B-20 per la Ronda de Dalt fins al nus de la Trinitat; C-58 i AP7 cap a Girona fins a la sortida 11, Sant Celoni (70 km, 45 min.) Seguim per la BV-5114, fins a Santa Fe (21 km, 20 min. des de St. Celoni). Aquí trobem aparcament, un restaurant, un hostal i el Centre d’informació de Can Casades (www.diba.cat/parcsn/montseny).

A peu: Pujada. Un quilòmetre més endavant surt de la carretera cap a l’esquerra el camí pel qual transcorre la nostra excursió. Hi podem anar per la mateixa carretera o bé per un camí que transcorre entre aquesta i la Riera de Santa Fe. Només deixar o creuar la carretera i començar el camí, trobem la popular font de Passavets envoltada de faigs. Seguim el camí que puja paral•lel a la riera. De seguida arribem a un trencall. Com que el recorregut de l’excursió és circular, podem optar. Nosaltres vam anar cap a la dreta per un camí estret que creua la riera i comença una forta pujada per la fageda. Hem de seguir el camí i els senyals de pintura que hi ha als troncs dels arbres i altres llocs, especialment en algunes cruïlles i en un desviament per un sender més estret. Després d’un tram horitzontal arribem a la font del Briançó. Just al costat de la font girem a la dreta per un corriol que puja fort per sobre de la font per arribar al coll (1.644 m) i al pic de Les Agudes (1.706 m, 2 h). Tornem al coll 1.644 m, però a partir d’aquí no baixem pel camí de pujada sinó que seguim el GR-5-1 (senyals blanc-vermelles) que segueix la carena cap al SW en direcció al Turó de l’Home, que anem veient davant nostre. Deixem un desviament a l’esquerra i arribem a la carretera i al cim del Turó de l’Home (1.708 m, 2 h 40 min.). Baixem al coll Pregon, situat entre el Turó de l’Home i el Puig Ses Olles (antenes). Just enfront d’un plafó informatiu comença el sender E-6 de baixada (fites amb marques de color grana). Passem pels Rocs Cremats (pissarres negres), un antic pou de gel i la magnífica Avetosa de Passavets, la més meridional de la península Ibèrica, per arribar a la font de Passavets, la carretera i el cotxe. Total, 4 hores.
Cartografia: Mapa i guia excursionista “Montseny”, d’Editorial Alpina.
Meteorologia: Consultar el Servei Meteorològic de Catalunya (www.meteo.cat.).