I ara…, les pensions

El PP va arribar al govern afirmant que crearia ocupació i ha pujat dramàticament l’atur; que no pujaria impostos i l’IVA n’és el pitjor exemple de l’incompliment; i que no tocaria les pensions i ja ha obert la veda. És inacceptable que el govern Rajoy pretengui justificar la contrareforma de pensions centrada en la reducció de la despesa. Reduir pensions, actuals i futures, a partir d’un informe encarregat pel Govern a presumptes experts. Un comitè d’experts que ha presentat un informe per a posar de llarg els mandats de la troika i, en realitat, pretén donar un cop de destral al sistema públic afavorint el sistema privat i acabant amb la revalorització real de les pensions.
La crisi econòmica no pot continuar sent l’excusa per a retallar drets, ni per a reformes estructurals del sistema de pensions davant d’un problema, greu però conjuntural, com són la recessió econòmica i l’atur. Els i les pensionistes no poden veure reduïdes les pensions ni per imposicions de la UE. És més, Espanya gasta poc més del 10% del PIB en pensions, mentre que Europa, de mitjana, inverteix el 13,5%.
Les pensions són un dret fonamental. Les pensions són un pilar fonamental de l’estat del benestar i, a més de garantir la protecció social i econòmica dels pensionistes, contribueixen a la demanda interna, a l’activitat econòmica i a la generació d’ocupació, ja que bona part de la pensió és dedica al consum. El sistema de pensions s’exposa a dos reptes: un atur insostenible i un model productiu incapaç de generar ingressos suficients. I, per tant, és el que necessita de canvis polítics per a la creació d’ocupació i del model productiu, per a incrementar ingressos. Creació d’ocupació, una millora de les condicions laborals, millors salaris, reducció de la precarietat laboral, la lluita contra el frau i l’economia submergida, suposarien ingressos més elevats per a cotitzacions.
Respondre als reptes de present i futur sí, però en cap cas la ciutadania pot permetre que les reformes portin cap a una pensió mínima, fruit d’una cotització obligatòria a complementar amb plans privats de pensions, com la UE va proposar i que ha deixat encantades les entitats financeres i asseguradores. Això trencaria el caràcter públic, equitatiu i redistributiu del nostre sistema de pensions. També es pretén minorar la pensió segons l’esperança de vida i la no revalorització de les pensions actuals i futures en funció de l’IPC, sinó d’acord amb l’evolució de les despeses i els ingressos del sistema. La contrareforma de les pensions del PP és la nova mentida del govern Rajoy.