Una Festa amb història

Les Festes del Mar s’han convertit en una tradició a Castelldefels. Enguany celebrem la XVI edició de forma ininterrompuda i ho fem amb la mateixa il·lusió amb què es va celebrar la primera Festa del Mar, els dies 17, 18 i 19 de juliol de 1998. Llavors es produïa l’estrena amb aquella certa inquietud que generen les novetats. Ningú no podia saber si la iniciativa seria rebuda amb entusiasme o, al contrari, deixava indiferent els habitants d’una ciutat que augmentava considerablement el nombre dels seus residents durant els mesos d’estiu.

Avui, la població de Castelldefels segueix creixent al juliol i l’agost, però ja no ho fa de la mateixa forma que en aquells temps ni en altres anteriors. Però Les Festes del Mar, ara en plural, no han minvat sinó, més aviat al contrari, han crescut pel que fa a la participació ciutadana. Van canviant petits detalls, com ara els dies en què se celebra, en funció de com cauen les dates dins la setmana o com ara els noms de les orquestres que amenitzen les seves nits, però l’estructura es manté fins al punt que el mateix article que es va publicar a “El butlletí de Castelldefels” de 1998 val perfectament per descriure el que gaudirem durant el propers dies 13, 14 i 15 de juliol.
El butlletí que llavors editava l’Ajuntament va presentar la Festa del Mar de la següent manera:
“Castelldefels posa en marxa una nova festa participativa, diferent i amb singularitat pròpia, on podran participar totes les entitats i els ciutadans que ho desitgin. Per portar a terme aquesta festa s’ha creat una comissió que l’ha posat en marxa i que ha previst que aquest any es faci en el marc de les Festes del Mar. La festa consistirà en una desfilada de disfresses la nit abans, al Passeig Marítim, per provocar els pirates que al dia següent intentaran un desembarcament a la platja de Castelldefels, els quals seran rebuts per diferents colles de trabucaires, pagesos, ramaders, pescadors i gent de la ciutat, que intentaran que no es faci realitat la invasió de la ciutat. Després del simulacre de combat hi haurà una sardinada per a tots els participants, per reconciliar els dos bàndols enfrontats”.

Aquest any tot serà gairebé igual. Començarà amb el cercavila de pirates i acabarà amb la Processó de la Verge del Carme. Això sí, per entremig, gaudirem del ball amb Hermano Mala-quías, podrem presenciar un grandíssim torneig de volei platja, el desembarcament pirata, la sardinada, focs artificials, animació infantil amb Trencamandres, havaneres amb Port Vell, la 6a edició del Mercat del Mar, el concert de l’Associació Musical i una mostra de rock local. Creiem que es una proposta prou engrescadora perquè us hi afegiu i vingueu a gaudir-la.

DAVID GRAU

Regidor de Festes

Us hi esperem!