Drets humans

L’octubre és un mes de compromís actiu amb la solidaritat a la ciutat de Castelldefels. Des de fa anys, moltes persones, entitats i el Consell Municipal de Pau i Solidaritat de la ciutat, programen diversitat d’activitats per a continuar conscienciant més persones i fent de Castelldefels una referència obligada a Catalunya per a pensar i actuar localment i globalment. Enguany, s’ha arribat a la 24a edició de les Jornades de Solidaritat, centrades com apareix en el fulletó informatiu de les jornades “a garantir que els infants del món puguin acabar un cicle complert d’educació primària”, segons l’objectiu del Mil.leni de Nacions Unides. L’educació és un dels drets hu-mans. Un dels drets humans no garantit i sí limitat a molts llocs del món. Un dret retallat i també privatitzat, aquí, repetidament pels governs de CiU a Catalunya i pel PP a Espanya (els dos partits que governen conjuntament a Castelldefels, no ho oblidem pas). Una de les darreres conseqüències d’aquestes retallades dels governs de CiU i PP, a la nostra ciutat, es pot llegir de manera clara a la nota pública “Salvem les escoles”, distribuïda per la Federació Coordinadora de les Associacions de Mares i Pares de Castelldefels (AMPA). En aquesta nota de la Coordinadora s’informa de la voluntat del Departament d’Ensenyament de la Generalitat “d’un progressiu tancament de l’escola Josep Guinovart i la transformació d’aquesta (escola) en el 4t institut de Castelldefels”.
Un anunci, continua la nota de les AMPA de Castelldefels, on alerten que altres escoles de la ciutat poden seguir “el mateix camí” i, després de defensar que “el Guinovart sigui institut-escola”, demanen la col·laboració de tothom per aconseguir-ho, en el marc de la defensa d’una “escola pública de qualitat i sense retallades”.
Aquest ha de ser un compromís de tota la ciutat. O el guanyem junts o perdem tots.
L’educació és un dret humà. Com també ho són la salut i l’alimentació, el treball digne i l’habitatge, la llibertat d’expressió, reunió i manifestació… En definitiva, drets humans per continuar defensant aquí i per contribuir, solidàriament, al fet que els conquereixin en altres indrets del món.

En aquest context vull, des d’aquest espai, retre un sentit homenatge -per la coherència i valentia- a les quatre dones activistes i defensores dels drets humans del Sàhara, Colòmbia i Bòsnia, que van protagonitzar un emotiu acte de la campanya Ciutats Defensores dels Drets Humans, el passat dia 9 a la nostra ciutat.