Els nens de Castelldefels fan una crida a l’esperança

Per cap d’any prenem consciència de l’any que s’acaba i pensem en nous propòsits pel que comença. És en aquest sentit, que va ser molt interessant escoltar la carta als Reis d’Orient dels nens i nenes del tercer curs de l’Escola Antoni Gaudí, fet des del balcó de l’Ajuntament de Castelldefels, en què recordaven les dificultats per a les persones sense feina i sense casa, i que demanaven que no continuessin les retallades en salut i educació. Desitjos d’uns infants de la nostra ciutat, per les conseqüències d’uns anys de dura crisi econòmica, atur, retallades socials i incerteses, i que acabavaren amb una crida, dels mateixos nens, a la esperança. D’aquesta crisi del capitalisme, hi ha un seguit de dades dramàtiques de les conseqüències a Espanya que van apareixent, més o menys, periòdicament. Així, sabem que a l’any 2013 s’ha arribat a 6 milions de persones aturades, que 630.000 famílies no tenen cap ingrés i que els salaris reals han perdut un 7% en els darrers tres anys. Les persones en risc d’exclusió socials i pobresa ha crescut fins al 27%, que han augmentat els desnonaments i les desigualtats, que es retalla la despesa social i en pensions, i que a l’any 2012 els bancs d’aliments van atendre 1,5 milions de persones (el doble que en 2009). També sabem (i patim) que els pressupostos públics dedicats a l’escoles i a les universitats han patit unes retallades de més del 16% en quatre anys. I també sabem que els pressupostos de sanitat del govern espanyol i les comunitats autònomes s’han retallat un 11% en els darrers tres anys. Però poques vegades es mostra la relació directe del creixement de les conseqüències negatives per a per la salut de les persones amb les polítiques que han fet saltar pels aires les bases de l’Estat del benestar i han generat més atur. Entre 2008 i 2009 es van prescriure un 6,5% més d’ansiolítics i un 8% en 2011. La crisis està tenint efectes clars en el creixement de les malalties mentals i les consultes per depressions, en centres d’atenció primària, van augmentar el 19,4 % entre 2007 i 2011, els problemes relacionats amb el consum d’alcohol el 4,6% i, des de l’any 2008, s’han incrementat algunes malalties infeccioses. És a dir, les repercussions de la crisi econòmica en la salut de les persones són ara evidents i es veuran més les seves conseqüències a mig i llarg terminis. Aquesta crisi ha deixat una forta petjada negativa, des de 2008, però és evident que cal també tenir en compte –per a les polítiques a desenvolupar- les herències pels propers anys.

Aprofito aquestes línies per a desitjar-vos un bon any 2014 als lectors i les lectores de La Voz