El Dia de la Dona i la llei de l’avortament

El proppassat 8 de març es va celebrar arreu del món el Dia Internacional de la Dona. Aquesta diada commemora, des de ja fa més de cent anys, la lluita de les dones per aconseguir la seva participació, en condicions d’igualtat, en el món del treball i de la societat en general. Antigament, aquesta jornada reivindicativa tenia lloc el darrer diumenge de desembre, però des de l’any 1917 es celebra en aquesta data del 8 de març, que ja esta gravada en la memòria col·lectiva.
Entre els episodis que varen dur a la Organització de les Nacions Unides (ONU) a reconèixer el Dia Internacional de la Dona i a determinar l’establiment de la data del 8 de març per commemorar el seu paper a la societat, hi ha tres fets històrics. Són la vaga de les obreres del ram tèxtil dels Estats Units a l’any 1957, l’incendi de la fàbrica Triangle Shirtwaist Company de Nova York, on van morir 142 obreres, i la manifestació de protesta que les dones russes van fer a l’any 1917 per demanar aliments i el retorn dels homes que combatien a la I Guerra Mundial.
Com es pot deduir, el Dia Internacional de la Dona té un marcat caràcter reivindicatiu. I enguany, com no podia ser d’una altra manera, a moltes poblacions espanyoles i a Castelldefels en particular, homes i dones vàrem sortir al carrer per posar l’accent d’aquesta nova commemoració en el profund malestar social, majoritari entre la ciutadania, que ha produït el projecte de llei sobre la interrupció de l’embaràs que pretén dur a terme el govern del Partit Popular.
A casa nostra, la celebració d’aquest Dia Internacional de la Dona i la manifestació contra la llei de l’avortament que ha cuinat el ministre Alberto Ruiz Gallardón, va tenir lloc d’una forma força significativa i unànime. La protesta va comptar amb la participació de PSC, ICV-EUiA, ERC i CDC, que per un dia vàrem deixar de banda els nostres missatges polítics per cridar, tots plegats, com una sola veu, en favor de la llibertat de les dones. Que no hi fos present el PP, impulsor del projecte de llei, era fins i tot lògic. Però, on era el regidor municipal de Polítiques d’Igualtat?

KIM IBARS

President de CiU Castelldefels