“Guanyar-nos Europa” perquè Castelldefels guanyi

El proppassat dia 9 de maig es va encetar la campanya per a les eleccions europees que s’han de celebrar el proper dia 25 de maig. És per això que els carrers de Castelldefels ja són plens de banderoles dels diferents partits i que aquests mateixos partits s’afanyen a muntar carpes i celebrar mítings, tot demanant els vots per al cap de cartell de la seva formació política, aquell que ha d’encapçalar la representació del seu grup al Parlament Europeu.
Cadascú fa el seu camí a la seva manera i amb missatges de caire molt diferent. A fi de comptes, tothom és lliure d’escollir l’eslògan i els actes que consideri més adients. Faltaria més. Personalment, però, m’ha sobtat molt que allò que es comunica sovint té poc a veure amb el motiu de la contesa electoral. Són molts els partits que estan utilitzant la campanya de les europees per projectar la imatge dels seus líders espanyols o municipals.
Només cal donar una ullada als diferents missatges que ens trobem penjats dels fanals del nostre municipi o a les manifestacions que els diferents líders fan en el decurs dels actes electorals. Uns parlen de canviar Europa amb una fórmula si més no curiosa: “Aturem Rajoy”. Altres passegen pel municipi els seus caps de llista per donar volada a projectes de millores urbanes que no tenen res a veure amb la contesa electoral. I és molt i molt freqüent sentir desqualificacions i retrets a polítics que ni tan sols apareixen a les llistes.
Més enllà del fet que pensem d’una o d’una altra manera, la realitat és que les eleccions del darrer diumenge de maig són transcendentals per a qüestions comunes a tots els ciutadans de la Unió Europea. Per exemple, la unió bancària, el control dels rescats econòmics, l’harmonització de les polítiques fiscals, la unificació de polítiques socials, la millora de les infraestructures, les polítiques de medi ambient –Ramon Tremosa també està compromès a acabar amb els sorolls dels avions–, l’optimització dels recursos energètics i, per descomptat, la defensa del dret a decidir com a element bàsic de la democràcia.
És evident que totes aquestes qüestions afecten els diferents estats que conformen la comunitat europea i que, per tant, guarden relació amb la vida de tots els ciutadans, siguin del país, la autonomia o el municipi que siguin. Però la clau de tot està en el fet que hem de comprometre’ns amb els objectius comuns per aconseguir els propis i que la millor forma de fer-ho és participar en el procés. Personalment, n’estic segur, que dipositar el nostre vot a les urnes és la millor forma de “guanyar-nos Europa” perquè Castelldefels també guanyi.