Per la Riera de Sant Aniol. A l’Alta Garrotxa

Una caminada d’interès paisatgístic i històric per un dels itineraris més bonics de la Garrotxa que transcorre per sender senyalitzat amb marques de pintura. Es Troba al NE de la ciutat d’Olot i del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al municipi de Montagut i Oix, proper a Castellfollit de la Roca. És una de les excursions més boniques de l’Alta Garrotxa. El recorregut és apte com a ruta familiar, tot i que en alguns trams, sobretot a la part més alta del recorregut, cal adoptar precaucions. Al paratge de l’ermita se celebra cada any per la Segona Pasqua l’anomenat  “aplec dels francesos”

Època recomanada: Primavera, principis de l’estiu i tardor. Descarteu els dies de pluja.
Viatge: C-32 fins a Sant Boi-Cornellà, A-2-AP2-AP7 per Mollet del Vallès, C-17 per Vic fins prop de Manlleu, C-37 pels túnels de Bracons, C-152 per Olot; passeu per La Canya, seguiu per la GI-522, passeu per Sant Joan les Fonts i Castellfollit de la Roca, deixeu a l’esquerra el desviament que va cap a Oix i, pocs metres abans de l’entrada a l’A-26, aneu cap a l’esquerra per la GIP-5233 cap a Montagut, passeu el poble i seguiu per la GIV-5231 fins a Sadernes, un llogaret amb una ermita, una masia-càmping i diversos espais d’aparcament. Es pot escurçar la caminada anant amb cotxe per la pista fins als últims espais d’aparcament.
A peu: Des de l’últim espai d’aparcament, seguiu la pista posant sempre atenció als senyals. Hi ha una variant que es pot utilitzar per la baixada, fent així el recorregut més variat. Una de les variants creua el riu pel pont medieval de Valentí. En qualsevol cas, cal no perdre els senyals de pintura. L’inici de la caminada és suau, per pista; després es converteix en sender sempre ben marcat. Hi ha trams que passen molt propers al riu i d’altres que se n’allunyen pujant pel mig del bosc. Es creua el riu diverses vegades, unes per sobre les pedres o per l’aigua descalçant-se i d’altres per ponts, alguns d’aquests penjants. La vegetació és exuberant. En arribar a la presa del Gomarell, el sender es fa més pedregós i accidentat, però es torna a suavitzar. Arribem a una cruïlla de camins, un dels quals és el GR-11 (senyalitzat amb blanc i vermell) amb el qual coincidirem fins arribar a Sant Aniol d’Aguja, un lloc on hi ha unes edificacions entre les quals una ermita romànica en bon estat (tancada) i altres edificis en procés de restauració que sembla actualment aturat. Continuant el sender cap amunt, passarem pel Gorg Fosc i el Gorg Blau i (amb precaució per no relliscar) al gorg i el Salt del Brull. Temps: pujada, 2 h 15 min; baixada, 1 h 45 min.
Allotjaments: Nosaltres hem fet aquesta excursió i el viatge d’anada i tornada en un sol dia, visitant a més Castellfollit de la Roca. Però hi ha diversos càmpings amb bungalows:
http://campingmontagut.com/el-camping/ ; http://www.sadernes.com/camping.htm#
Cartografia: Es pot demanar informació al càmping de Sadernes.
Meteorologia: Consulteu el Servei Meteorològic de Catalunya (www.meteo.cat.).
Advertència: Aquesta excursió pot comportar riscos i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Els horaris (que no inclouen les aturades) són estimacions. Cal anar adequadament equipats. Les excursions s’han de començar com més d’hora millor i no s’han d’emprendre si les condicions meteorològiques (i de risc d’allaus, en el seu cas) previstes no són bones.