Tot és possible al món de les balenes

Aquests darrer mes en què he estat mig de baixa per causa d’una absurda caiguda, he tingut temps de llegir-me amb calma l’opera prima de la Lilika, una artista tàrtara, nascuda a Kazan, que viu des de fa un temps a Barcelona, i que conec des de fa un any.  El llibre, Tot és possible al món de les balenes, està escrit en català, principalment, anglès, tàrtar, rus i castellà. És una petita joia, amb il.lustracions de la mateixa Lilika. En poc més de cent pàgines, i amb diverses tipografies, una balena ens explica la vida de l’autora. A la pàgina 5, hi llegim: “En aquest llibre hi trobareu tres melodies. /  Una balena explica en prosa poètica la història de la / Lilika, una noia somniadora que desitja volar… //.  Doncs sí, aquesta noia somniadora és la Lilia Khabibullina, doctora en Antropologia per la Universitat de Barcelona, màster en Estudis de Gènere per la Central European University i llicenciada en Filologia Anglesa i Eslava per la Universitat Estatal de Kazan. Malgrat aquest impressionant curriculum acadèmic, la Lilika és una noia “dolça” que es defineix també a si mateixa com a “escriptora, poeta, pintora, guionista i, sobretot, artista”. I us preguntareu com és que una balena explica la seva vida. Ben fácil: perquè la Lilika va viure a Hawaii, on va estudiar també a la seva universitat. I com que en aquelles illes l’albirament de balenes és una activitat molt popular, un dia entre la Lilika i aquests colossals animals es va crear un màgica empatia, que ha donat com a resultat un llibre preciós, molt vitalista, optimista, profund i sensible, que ens deixa una agradable sensació en haver-lo llegit. A tall d’exemple, cito uns versos, plens de força i d’ànsies de llibertat, que exclamen ben alt i fort: “ Oh, Déu meu / Es pot ser poeta / entre gent encadenada? //. I uns altres, del principi, que m’agraden especialment per la senzilla potència de la veritat que expressen: “Sou creadors / i creadores / de la vostra vida! / Tot és possible //.  Sens dubte, un llibre de lectura més que recomanada.