Barcelona busca emprenedors amb projectes basats en tecnologies de l’espai

» La primera incubadora que l’Agència Espacial Europea instal·la a l’Estat espanyol s’ubica al Campus del Baix Llobregat de la UPC, a Castelldefels, i estarà gestionada per Barcelona Activa.  

» L’objectiu és facilitar la creació d’empreses que basin el seu negoci en l’ús de sistemes o tecnologies espacials per a aplicacions terrestres.

» El procés de recepció de candidatures està obert durant tot l’any. Un comitè seleccionarà periòdicament les empreses que s’incubaran a l’ESA Business Incubation Centre (BIC) Barcelona.

» La candidatura per acollir aquesta incubadora la va presentar fa un any l’Ajuntament de Barcelona conjuntament amb la UPC, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i Caixa Capital Risc.

El Business Incubation Centre (BIC) és el primer que l’ESA obrirà a Espanya i se suma a la xarxa formada per nou espais més distribuïts a diferents països europeus, com Holanda, Regne Unit, França, Alemanya, Bèlgica o Itàlia. Aquests espais acullen actualment unes 90 empreses a l’any i, fins al dia d’avui, han facilitat la creació de més de 250 start-ups tecnològiques a Europa.

L’ESA va iniciar el 2003 aquest programa de centres d’incubació d’empreses amb l’objectiu de facilitar la creació de projectes que basin el seu negoci en l’ús de sistemes o tecnologies espacials per a aplicacions terrestres. Aquesta iniciativa forma part del programa de transferència de tecnologia de l’ESA i ofereix als nous emprenedors suport econòmic i assessorament tècnic i comercial.

El nou ESA BIC Barcelona, gestionat per Barcelona Activa, s’ubica a l’edifici RDIT del Parc UPC al Campus del Baix Llobregat, a Castelldefels. Acaba d’entrar en funcionament i els primers emprenedors seleccionats s’hi instal·laran properament.

El projecte es finança a través de la contribució d’Estat espanyol a l’ESA i de l’administració local i altres socis.

L’Ajuntament de Barcelona va presentar ara fa un any la candidatura per acollir aquest espai a la ciutat conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) —a través de Parc UPC—, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i Caixa Capital Risc, la gestora de capital risc de “la Caixa”. Durant el procés, s’ha comptat també amb el suport de la delegació espanyola de l’ESA, a través de la Secretaria General de la Indústria y PYME i el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI). La proposta es va valorar molt positivament per part de l’ESA.

Atracció de talent emprenedor

Els emprenedors amb projectes que utilitzin les tecnologies de l’espai per desenvolupar productes, serveis o aplicacions amb finalitat industrial o per a ús quotidià poden presentar les seves candidatures per instal·lar-se a la nova incubadora que s’obre a Castelldefels, Barcelona.

El procés de recepció de sol·licituds està obert al llarg de l’any. Es poden enviar les consultes per correu electrònic a l’adreça programes.emprenedors@barcelonactiva.cat. Periòdicament es reuneix un comitè —format per membres de l’ESA i representants de les diferents entitats promotores de la incubadora de Barcelona— per assistir a la presentació de projectes i seleccionar  els que finalment s’instal·laran a l’ESA BIC Barcelona.

La convocatòria s’adreça a empreses de recent creació amb menys de cinc anys d’activitat al mercat. Des de la seva posada en marxa fins al 2018, l’ESA BIC Barcelona preveu acollir unes quaranta start-ups tant locals com internacionals. Barcelona es convertirà, així, en un pol d’atracció de talent emprenedor i en un referent en l’aplicació de la tecnologia espacial.

Assessorament empresarial i suport científici tècnic

Les empreses incubades tindran accés al coneixement tècnic i científic de l’equip de l’ESA —amb el suport dels membres del centre de l’ESA ubicat a Espanya— i de la UPC. També comptaran amb l’assessorament expert a nivell empresarial de Barcelona Activa.

Les noves empreses disposaran d’un ampli ventall de tecnologies espacials a partir de les quals desenvolupar noves aplicacions, com ara les tecnologies de navegació per satèl·lit (Galileu), observació de la Terra (Copèrnic) i comunicacions per satèl·lit.

A més, cada una rebrà fins a 50.000 euros per desenvolupar un producte o servei, a mida que assoleixi les fites marcades. Addicionalment, tindrà accés preferent a finançament privat de la mà de Caixa Capital Risc, la gestora de capital risc de “la Caixa”.

Durant l’últim trimestre de l’any es reunirà a Barcelona Activa el comitè de selecció de projectes per conèixer candidatures empresarials.