Aquest estiu més soroll d’avions, menys salut

L’estiu és temps de vacances i de viatges, i és normal que augmentin els vols a l’Aeroport del Prat. El que no és normal és que si existeixen uns acords sobre per on han d’enlairar-se i aterrar aquests avions, es puguin oblidar i que això tingui conseqüències negatives per a les persones, com està afectant a la nostra ciutat. Segons informacions de Prou Soroll: “Este julio habrán pasado por encima de Castelldefels unos 3.793 aviones. El mes de agosto ha empezado igual de mal o peor. En lo que llevamos de 2014, habrán pasado ya, por encima de nuestra población, 15.802 aviones. El año pasado 2013 habían pasado en este mismo periodo 12.406 aviones. En 2012 pasaron 12.473. Lo que significa que este 2014 han pasado por encima nuestro un 27,4 % más de aviones que en 2013. Un 26,7% mas que en 2012.”

Unes dades molt preocupants per a les persones de Castelldefels, i per les que vénen a gaudir de l’estiu, perquè suposen: més soroll, contaminació acústica i problemes mediambientals; un problema de salut pública que s’agreuja a l’estiu -especialment per a infants i gent gran- i un greu incompliment d’acords per part d’AENA, presos després de diverses mobilitzacions de fa anys. Més avions per Castelldefels no és per raons metereològiques, sinó per interessos econòmics dels qui els hi rebufa la salut de la gent i els problemes mediambientals. El conflicte entre Castelldefels i AENA no és nou, ve des de l’ampliació de l’aeroport. Però les mobilitzacions -des de principis de 2000- de la Federació d’AAVV, les federacions de comerciants i empresaris, el gremi d’hostaleria, les forces polítiques, diverses entitats, plataformes i l’Ajuntament, van comportar un compromís d’AENA amb la ciutat. Un compromís per arribar a un aeroport que ens permeti descansar i no redueixi la qualitat de vida, que no atempti contra la salut pública i el medi ambient. Com hem pogut veure, passen més avions pel cel de Castelldefels. Serà necessari, doncs, accions contundents, de ciutat, pensant en el benestar de tothom, no només en els beneficis per a uns quants. No podem admetre passivament aquesta nova agressió contra la salut i la qualitat de vida.

Els ciutadans i ciutadanes de Castelldefels també volem gaudir de l’Aeroport del Prat, però d’un aeroport que pensi en les persones. Per això, de nou, i unitàriament, ciutadania, plataformes, entitats, associacions i forces polítiques ens haurem de tornar a moure.