CONFERÈNCIA DE LA CUINERA ADA PARELLADA, AL GRAN HOTEL REY DON JAIME, EL 16 DE NOVEMBRE, A LES 21 H

Ada Parellada, la il·lusió d’una cuinera de “fonda”

Des de fa més de 20 anys dirigeix els fogons del Restaurant Semproniana del carrer Rosselló, 148 de Barcelona. Ha escrit 22 llibres i col·labora amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya, participa en diversos programes de TV3 i desenvolupa una funció filantròpica als col·legis amb tallers d’alimentació educativa.

Nascuda a Granollers en el marc de la Fonda Europa, que regentava el seu pare, la seva família fa 243 anys que es dedica a la gastronomia. El seu avi, Paco Parellada, va obrir als anys 40 el mític restaurant 7 Portes que va transformar de bar a restaurant; i el seu besavi Isidro va dur la cuina de la fonda a palau cuinant per al Rei Alfons XII.

Quina és la seva premissa per a un menjar saludable?
A les meves conferències dono un missatge, especialment a les famílies, molt simple i bàsic. En primer lloc, cal trobar el moment de l’àpat i la companyia; després a cada taula ha d’haver-hi aigua, pa i un fruiter gran. Finalment, el menjar ha de ser variat amb tots els nutrients necessaris, amb molts colors, ja que la cocció fa perdre les tonalitats.

Com és la filosofia del Restaurant Semproniana?
Que el client se senti com a casa seva. Contínuament estem renovant i creant. Personalment, vinc del menjar de “fonda” totalment tradicional amb un estil personal rocker, amb els meus mitjans, els coneixements i també els meus límits. El soroll de la fonda té relació amb la decoració del meu local, no hi ha maître i tinc un tracte personal amb el comensal.

I pel que fa al nom?
Em deien els meus amics que no era gens comercial i avui els empresaris me l’elogien.
S’esdevé de la vila romana a Granollers però, a més, la meva àvia se’n deia, de Semproniana, i nosaltres sempre estiuejàvem al Maresme, i una de les patrones de Mataró porta el mateix nom.
Per mi és una il·lusió, un repte, un desafiament cada dia, aquest local era l’antiga Editorial Miquel…, d’aquesta manera cuinem la literatura amb l’art culinari, un homenatge a la perseverança.

Quin tema pensa desenvolupar a les XI Trobades Gastronòmiques del Baix Llobregat?
Fonamentalment consells, experiències que personalment he viscut i que em funcionen com, per exemple, un menú de 10€. En els meus viatges observo i comprovo diferents formes de dirigir els establiments; desitjo transmetre als restauradors de Castelldefels com poden donar vida als seus locals. I també les bases d’un menjar saludable amb arguments de qualitat i eficiència des dels mateixos fogons. Però l’interessant seria dialogar, fer una conferència interactiva del ponent amb els presents per intercanviar idees i suggeriments.

Com enfoca els tallers per als nens?
És un servei més que dono als meus clients, jo realitzo tallers per als nens, perquè els seus pares durant dues hores mengin tranquils i jo m’ocupo d’ells, no és un menú infantil, és una activitat on mengen saludablement i es diverteixen. Això ja ho feia el meu avi.
A molts restauradors els nens els molesten, a casa nostra no. Fora del Restaurant Semproniana realitzo una funció filantròpica: tallers de cuina i alimentació educativa social, amb els nens, i xerrades amb els pares en un entorn educatiu, als col·legis o allà on em cridin. També col·laboro amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, a seminaris i demostracions.