Castelldefels, inaugura la primera incubadora de l’Estat per a empreses que utilitzen les tecnologies de l’espai

Inauguració oficial de l’ESA BIC Barcelona, la primera incubadora de l’Agència Espacial Europea (ESA) a l’Estat espanyol. Hemav, IP anywhere, DAPCOM i Born Positiu són les primeres empreses que s’han instal·lat a l’ESA BIC Barcelona, gestionada per Barcelona Activa i instal·lada a l’edifici RDIT del Parc UPC.

Barcelona inaugura l’ESA BIC Barcelona, una incubadora gestionada per Barcelona Activa que s’adreça a empreses que utilitzen les tecnologies de l’espai. Es tracta del primer Business Incubation Centre (BIC) que l’Agència Espacial Europea (ESA) obre a l’Estat espanyol i se suma a la xarxa de deu espais més distribuïts a diferents països europeus com ara Holanda, Anglaterra, França, Alemanya, Bèlgica o Itàlia.

L’ESA BIC Barcelona, ubicada a l’edifici RDIT del Parc UPC al Campus del Baix Llobregat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Castelldefels, ocupa una superfície de 1.000 m² distribuïts en zones comuns per a les empreses instal·lades, un espai de coworking amb 6 punts de treball i 9 mòduls d’entre 30 i 100 m².

Aquest nou espai s’adreça a empreses de recent creació amb menys de cinc anys d’activitat que basin el seu negoci en l’ús de sistemes o tecnologies espacials per desenvolupar productes, serveis o aplicacions a altres sectors. Es preveu acollir-hi, des d’ara fins el 2018, al voltant de 40 startups.

Durant el primer trimestre de 2015, l’ESA BIC Barcelona acollirà 10 startups
Hemav, IP anywhere, DAPCOM i Born Positiu són les primeres empreses que s’han instal·lat a la nova incubadora que es preveu que aculli, durant el primer trimestre de 2015, un total de 10 startups.

Els quatre projectes incubats actualment centren la seva activitat entorn als drones, les tecnologies de comunicacions per satèl·lit, processos de compressió de dades i les energies renovables. En total, generen 26 llocs de treball directes i indirectes i operen en el mercat local com internacional. Aquestes són:

  • Hemav: ofereix solucions, aplicades a l’àmbit civil, mitjançant vehicles aeris no tripulats (UAVs / drones). Dissenya i desenvolupa aquesta tecnologia per a la venda de producte, realitza serveis de processament basats ​​en la imatge aèria i realitza operacions amb pilots experimentats.
  • IP anywhere: ofereix connectivitat IP per satèl·lit i xarxes heterogènies per al desenvolupament de la comunicació rural i marítima.
  • DAPCOM: solucions software a mida per a la gestió de grans volums de dades i compressió amb requisits estrictes.
  • Born Positiu: gestió eficient de les fonts d’energia renovable, a partir de la tecnologia desenvolupada a la missió espacial SMART-1.

Coincidint amb una de les reunions trimestrals del Comitè de Selecció a Barcelona, fa uns dies es van presentar 3 candidatures noves de projectes empresarials. Ara per ara, ja hi ha tres empreses més aprovades que entraran a l’ESA BIC Barcelona abans de finals d’any.

Un entorn innovador on trobar tots els serveis per a l’impuls empresarial
Les empreses incubades tenen accés al coneixement tècnic i científic de l’equip de l’Agència Espacial Europea –i dels membres del centre de l’ESA ubicat a Espanya-, així com de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). També compten amb l’assessorament expert a nivell empresarial per part de Barcelona Activa.

A més, cada una rep un incentiu econòmic de fins a 50.000 euros per desenvolupar un producte o servei, a mida que assoleixi les fites marcades. Addicionalment, tenen accés preferent a finançament privat de la mà de Caixa Capital Risc -la gestora de capital risc de “la Caixa”-, així com al Servei de Finançament empresarial que es presta des de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa de l’Ajuntament de Barcelona.

Així mateix, per tal de cobrir les necessitats financeres per créixer, les empreses incubades també poden recórrer al fons específic de l’ESA per a empreses que fan servir tecnologies de l’espai i participar a fòrums d’inversió que s’organitzen a nivell europeu.

Una incubadora d’àmbit metropolità i connectada a Europa
Es tracta d’un pas més en el model d’incubació d’empreses de recent creació, un dels trets clau de la trajectòria de Barcelona Activa. Aquest nou espai d’àmbit metropolità se suma a la Incubadora de Glòries, al Parc Tecnològic Barcelona Nord, a Almogàvers Business Factory i a l’mStartupBarcelona. Així mateix, també s’afegeix als espais d’incubació del Parc UPC.

L’ESA BIC Barcelona contribueix a beneficiar l’ecosistema emprenedor i empresarial, permet donar suport al talent local, posar en valor el coneixement científic-tècnic del territori i genera noves oportunitats tant a les empreses coma les universitats. També situa l’Àrea Metropolitana de Barcelona com a punt de referència a Europa en el desenvolupament de tecnologies de l’espai aplicades a diferents vessants productives.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona va presentar la candidatura per acollir aquesta incubadora conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) –a través de Parc UPC-, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i Caixa Capital Risc, la gestora de capital risc de “la Caixa”. Durant el procés, es va comptar també amb el suport de la delegació espanyola de l’ESA, a través de la Secretaría General de la Indústria y de la PYME i el Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI).

L’ESA va posar en marxa fa més de 10 anys aquesta xarxa de centres d’incubació d’empreses que forma part del programa de transferència de tecnologia de l’Agència Espacial Europea i ofereix als nous emprenedors suport econòmic i assessorament tècnic i comercial. Aquests espais acullen actualment entorn a 90 empreses cada any i, fins al dia d’avui, han facilitat la creació de més de 250 start-ups tecnològiques a Europa.