2015, any d’eleccions

S’acaba 2014 i vull desitjar als lectors i lectores de La Voz bones festes i un millor 2015. Moltes coses han passat aquest 2014 que afecten les nostres vides i drets. He intentat que, part d’elles, tinguessin un reflex en aquest espai. En diverses ocasions, ha estat la crítica i alternatives a les polítiques i a una manera de governar -Castelldefels, Catalunya i Espanya- que han generat més desigualtats, dificultats per arribar a final de mes i deteriorament de la democràcia, que allunyen els ciutadans de la política i les institucions. Amb persones de la feina, la família i la ciutat concidim en una diagnosi de la realitat: les coses no van bé i no s’estan fent bé. L’any 2015 tenim una bona oportunitat per posar remei a aquesta realitat que ens preocupa i que no ens agrada, utilitzant les eleccions per contribuir a canviar polítiques i governants. És evident que el compromís personal, l’activisme i l’organització social, són els fonaments per transformar la realitat. Els darrers anys moltes persones, entitats, sindicats, plataformes i partits d’esquerres, s’han mobilitzat per aturar unes mesures injustes i insolidàries per a la majoria de la societat. I, el proper any, tindrem dues oportunitats: eleccions municipals (maig) i les generals (novembre); i potser les eleccions catalanes, si aquestes s’avancen. Els ciutadans podem contribuir, amb el vot, a canviar-ho tot. Podem contribuir a un canvi a Castelldefels, on una nova majoria posi fi a 4 anys de mal govern, incapacitats, prioritats mal definides i menyspreu a la participació del govern del PP a la ciutat. A les municipals tenim el repte -ciutadans i forces d’esquerres- de recuperar una ciutat amb més drets i qualitat de vida, participativa i ben gestionada. Al novembre, també, podem contribuir a superar la nefasta etapa del PP al govern d’Espanya. Després de 4 anys de Rajoy, hi ha més atur i pobresa, més corrupció i centralisme, menys drets i serveis publics; a les eleccions generals podem donar pas a una nova majoria que passi pàgina a la dreta amb polítiques per a les persones i no per als mercats, noves polítiques per recuperar drets, crear ocupació i respectar el medi ambient, per aprofundir en la democràcia i reconèixer els drets de les nacions, com Catalunya. I si el president Mas decideix avançar les eleccions, els catalans podrem decidir en favor d’un país just, net i lliure. El dret a decidir és molt important, pero no tot s’acaba amb el procés sobiranista. A Catalunya, CiU ha retallat serveis públics com a opció ideològica que ha generat més desigualtats i enfeblit l’estat del benestar i deterioritat els serveis públics. CiU ha estat esquitxada per la corrupció, fins i tot Jordi Pujol. És a dir, podem el 2015 (o el 2016) contribuir a aconseguir un Parlament per a un país just, net i lliure.

Així que, personalment i políticament, bon any 2015!