L’exercici del poder públic és un acte de responsabilitat que no tothom está preparat per desenvolupar d’acord amb els principis que l’inspiren i que, generalment, ens comprometem a dur a terme quan assolim un càrrec de representació ciutadana. Més enllà que jurem o prometem el compliment de les lleis, quan prenem possessió d’un d’aquests càrrecs, ho fem dient que serem honestos, que serem transparents i que treballarem per la ciutat o poble de què es tracti amb vocació de servei a aquells que ens van votar i també a aquells que no van fer-ho. Al capdavall, ens devem a les persones.
Malauradament, no sempre és així. Alguns polítics s’omplen la boca de paraules boniques durant les campanyes electorals, però a l’hora de governar s’obliden de tot allò a què s’han compromès i miren només pels seus interessos personals i de partit. Sovint obliden que tot i haver estat elegits amb els vots dels seus, vénen obligats a ser els presidents, els consellers, els diputats, els alcaldes o els regidors de tots i no només d’aquells que els van donar suport. I aquest és, com ho corroboren els fets, el cas de Manuel Reyes, l’alcalde de Castelldefels.
Més enllà de qüestions ideològiques i que els seus comportaments tinguin moltes similituds amb altres governants del Partit Popular, la realitat és que Reyes ha escollit un camí equivocat que l’ha dut a perdre suports al llarg de la legislatura, fins el punt d’arribar al seu darrer any en minoria, quan al 2011 comptava amb una àmplia majoria. La seva forma presidencialista, personalista, de fer les coses, la seva incapacitat per arribar a consensos, més necessaris que mai en funció de la situació general del país i de la ciutat, i la manca de transparència a l’hora d’executar els projectes s’han fet més evidents que mai en aquest darrer any. I això ha estat així perquè el dia 24 de maig hi ha eleccions.
Les mentides o, el que es pitjor, les veritats a mitges estan presents en totes les seves actuacions. Ha ocultat i esta ocultant informació en temes tant transcendents com la construcció de la Fase 3 del Passeig Marítim, el quart Institut, el tercer Ambulatori, el concurs per al contracte de recollida d’escombraries i neteja de la ciutat, la utilització de les generoses subvencions que ha rebut i esta rebent de la Generalitat de Catalunya, la Diputació o la Àrea Metropolitana de Barcelona, per cert, tres institucions governades per Convergència. I tot això ho està fent amb diners públics que utilitza, com els mitjans de comunicació del mateix Ajuntament, d’una forma clarament electoralista i oblidant que, en molts casos, les prioritats han de centrar-se en les necessitats de les persones.
Avui només us posaré un exemple. Però en els propers articles anirem desgranant, una per una, totes aquestes actuacions farcides de irresponsabilitat i embolicades de mentides o mitges veritats. El darrer Ple Municipal va tombar, per enèsima vegada, el concurs de recollida d’escombraries i neteja de la ciutat, perquè va ser mal plantejat des de tots els punts de vista, però sobre tot perquè no garantia un servei de qualitat ni tampoc els llocs de treball dels nostres ciutadans. Doncs bé, en el darrer número d’El Castell, Manuel Reyes i el Partit Popular van publicar un article acusant la resta de partits d’haver encarit el cost d’aquests serveis com a conseqüència d’haver votat en contra de l’esmentat concurs. La realitat és molt diferent. Aquest any 2014, l’Ajuntament s’ha estalviat 500.000 euros gràcies al posicionament dels partits de la oposició i, entre ells, Convergència.